Orbán szerint népvándorlás indult

2015.06.26. 18:29 Módosítva: 2015.06.26. 18:29

Orbán Viktor az EU-csúcs után nagyobb távlatba helyezte a bevándorlás kérdésében korábban tartott álláspontját. Nem gazdasági bevándorlásról, hanem népvándorlásról van szó, mondta pénteken Brüsszelben. Nem az volt a célja, hogy a földközi-tengeri országoknak megszavazott uniós segítséget harcoljon ki Magyarországnak. A front nem is nálunk van, hanem Olaszországban és Görögországban, ezért nem indokolt, hogy Magyarország egy kosárba kerüljön ezekkel az országokkal, mondta.

Szeretné eltávolítani a bevándorlás kezelését Magyarországtól. Őszinte, komoly és mély együttműködést szeretne kialakítani azokkal az országokkal, ahonnan menekülnek az emberek, és azokkal is, amelyeken úton Magyarország felé áthaladnak, hogy ne alakuljon ki népvándorlás, mondta. Az unió határain kívül elköltött fejlesztési pénzeket is úgy kell irányítani, hogy ne induljanak tömegesen útnak az emberek.

Határzár

A dublini menedékkérő-fogadási rendszer hiányosságairól is beszélt. Kifejtette, hogy ha a valódi frontországok jól el tudnák látni a dublini rendelet alapján rájuk rótt feladatokat, és regisztrálnák a menedékkérőket, amikor azok a területükre lépnek, akkor lehet, hogy Magyarországra el sem jutnának, de biztosan nem hozzánk küldenék vissza őket, hanem oda, ahol először lépték át az EU határát. Szívesen áldoznának pénzt is arra, hogy Görögországban megfelelő erőforrások álljanak rendelkezésre erre a feladatra, mondta, ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy uniós forrásból Görögország már így is nagyobb pénzügyi támogatást kap határvédelemre, mint hazánk.

Azért van szükség az ideiglenes déli határzár létesítésére, mert a rendszer nem működik megfelelően, magyarázta. „Nekem is fáj a szívem minden forintért, amit erre kell elköltenünk”, mondta.

Az a menekült, aki a szomszédos országból jön

„Ha van ország, amelyik tudja, hogy milyen az, amikor a határán megjelennek tíz- és százezrek, akik valóban az életükért futnak, az Magyarország. A délszláv háborúban mindenki ott jött be, és mindenkit beengedtünk” – mondta, és kijelentette, hogy ami most történik, az „egy egészen másik történet.”

„Magyarország nem határos Szíriával. Következésképpen, amikor hozzánk érkeznek, már nem menekültek – szögezte le. Szerbiából, Macedóniából és Görögországból nem kell elmenekülni, érvelt. „Addig menekült valaki, amíg az életéért fut. Szeretném jelezni, hogy mi nem tekintjük ezeket az embereket a szó valóságos értelmében menekülteknek. Ugyanakkor van menekültjogi igénye néhányuknak, akiket egy eljárási rendben meg kell vizsgálni.”

A döntések megfelelnek Magyarország érdekeinek

Beszámoltunk róla, hogy a kormány diplomáciai sikerként könyvelheti el: az EU-s vezetők elismerték, Magyarország különleges helyzetben van a déli határon rá nehezedő bevándorlási nyomás miatt. „A döntések összességükben úgy minősíthetők, hogy megfelelnek Magyarország érdekeinek” – mondta a miniszterelnök. Méltatta a magyar diplomáciai testület munkáját, és a visegrádi államok támogatását a csúcs előkészítésében. Külön köszönetet mondott a visegrádi együttműködés soros elnökének, Robert Fico szlovák miniszterelnöknek.

Ugyanakkor derűsen tagadta, hogy egy diplomáciai manőver része lett volna, hogy ideiglenesen leállították a Magyarországra nyugatról visszaküldött menedékkérők fogadását. Azt mondta: egy technikai döntés született, ami arról szólt, hogy „mivel minden emberünk, aki bevethető, lent van délen a határnál”, azt kérték a többi ország hatóságaitól, hogy néhány nap erejéig legyenek türelemmel, mert nem tudnak erőket mozgósítani a visszaküldött menedékkérelmi eljárások lefolytatására.

Orosz-EU partnerségben reménykedett

Az ukrajnai háború kapcsán a miniszterelnök arra tett utalást, hogy a nem éppen felhőtlen orosz-amerikai és orosz-EU viszonyban Magyarország is szereplővé válhat. Amerikai fegyvertelepítési programot jelentettek be Közép-Európában, emlékeztetett. „Ez Magyarországot nem érinti. Még” – mondta, és hozzátette, hogy a tervek hatását még nem tudja pontosan fölmérni.

Ő diplomáciai megoldásban reménykedett az orosz-ukrán kérdésben, és abban, hogy visszaáll a partneri viszony az Európai Unió és Oroszország között. Készítettek akcióterveket arra, hogy Ukrajnából tudnak-e később menekülteket fogadni, ha szükség lenne rá, mondta végezetül.