Lehűltek a görög kedélyek?

2015.07.01. 16:48 Módosítva: 2015.07.01. 16:51
Brüsszelben az új görög mentőcsomagról döntenek délután.

Mintha lehűtötte volna a kedélyeket Brüsszelben, hogy lejárt a görögöknek még 2012 márciusában megszavazott mentőcsomag. Összesen 164 milliárd euróról szólt a pénzügyi mentőöv, amelyről még az előző görög kormány állapodott meg az eurózóna kormányaival és a nemzetközi hitelező szervezetekkel. Idén februárban kormányváltás volt Athénban. A radikális baloldali Sziriza párt éppen azzal az ígérettel nyerte meg a választásokat, hogy újratárgyalja a hitelfeltételeket, és lazítani fog a korábban életbe léptetett megszorításokon, amelyekről szakértők is úgy  vélekednek , hogy túlságosan szigorúra sikerültek.

Kedden lebontottuk, hogy nagyjából 16 milliárdnyi azonnali hiteltől esett el a görög kormány éjfélkor. Nem fizették ki a szintén kedden esedékes 1,6 milliárdos törlesztőrészletet a Nemzetközi Valutaalapnak sem, ez azonban úgy tűnik, egyelőre nem okoz fennakadást Görögországban.

Az Európai Bizottság sem dobta magát a padlóra az éjjeli fejleményektől. A Bizottság megtárgyalta, hogy hogyan reagáljon az IMF-törlesztés elmaradására, és azt javasolja a tagállamoknak, hogy egyelőre ne lépjenek semmit. Várják meg, amíg a következő európai mentőcsomagról szóló első döntések megszületnek” – nyilatkozta Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök szerda délután.

A harmadik mentőcsomag ugyanis már úton van. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök levélben kérte az Európai Bizottságot még kedden éjjel, hogy indítson egy újabb programot. Előtte arra is kérte őket, hogy a korábbit hosszabbítsák meg, de ez már technikailag lett volna képtelenség, mondta a biztos. Hozzátette, hogy múlt héten szombaton már nagyon közel voltak a megállapodáshoz, és minden megoldódhatott volna, ha a görög tárgyalódelegáció nem áll föl az asztaltól. Ez volt a pillanat, amikor bejelentették, hogy népszavazásra bocsátják a hitelezők feltételeit.

A Bizottság most elemzi a következő pénzügyi programot, melyet az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indíthatnak be. Szakértők szerint hetek alatt lebonyolíthatják a folyamatot, és be is indulhatnak az utalások Görögországba – ha lesz megegyezés. „Vége a last-minute tárgyalásoknak – mondta Dombrovskis – Egy másik procedúrába léptünk. De először egy Eurócsoport-döntésre van szükség az új ESM programról.” Biztosan meg fognak tudni egyezni július 20-ig, amikor a következő jelentős törlesztőrészletet kellene átutalni – ezúttal az Európai Központi Banknak.

Szerda délután konferenciabeszélgetést tartanak a témában az eurózóna pénzügyminiszterei. Miután az elmúlt két hetet Brüsszelben töltötték, lehet, hogy már nincs sem kedvük, sem idejük a Tanács Schuman téri épületében hűsölni.