Ingyen Interrailt minden fiatalnak!

2015.07.23. 11:32 Módosítva: 2015.07.23. 11:48
Vonatos Erasmust kér az Európai Bizottságtól két német aktivista.

Két huszonéves német aktivista, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer kitalálta, mi hozhatná tényleg közelebb egymáshoz Európa népeit:

az ingyen vonatozás!

Azért lobbiznak az Európai Bizottságnál, hogy minden európai fiatal kapjon ingyen egy hónapos Interrail-bérletet.

„Nem nagy öröm európai híreket olvasni manapság”, írják közleményükben. Arról szólnak a szalagcímek, hogy Görögország és Nagy-Britannia kiléphet az EU-ból, hogy menekültek vízbe fulladnak a tengeren, hogy egyre erősödik a nacionalizmus Magyarországon, Svédországban, Franciaországban és Olaszországban.

Viszont ha európai fiatalokkal beszélget az ember, nyoma sincs a nemzeti utálkozásnak,

érvel Herr és Speer. A fiatalok nyitottak, szeretnék megismerni egymást, örülnek neki, hogy szabadon lehet utazni az unióban, és ki akarják ezt használni. Nem rájuk kellene építeni az integrációt?

Aki már elutazott a Balkánra, és barátokat szerzett Szófiában, Bukarestben és Belgrádban, nem fogja fenyegetésnek érezni a bevándorlást ezekből az országokból. Aki már járt Skandináviában, és látta, hogy egy csomó problémával ugyanúgy küzdenek ott is, mint nálunk, azzal az érzéssel tér haza, hogy mind együtt ülünk a szarban – írják. Együtt is kell kimásznunk belőle, és ezt úgy tudjuk megtenni, ha minél több személyes kapcsolat szövődik a fiatalok között, akik már nem nemzetek közötti harcként fogják föl az Európai Uniót, hanem otthonukként – ez az üzenet.

Szóval az Európai Bizottság legyen szíves, és adjon minden harminc év alatti európainak egy ingyen Interrail jegyet, írják. 170 millió fiatal él ma Európában, és csak 170 ezren utaznak így – mert egyszerűen túl drága, 461 euróba kerül az egyhavi bérlet. Az EU besegíthetne, mondják. A költségek is menedzselhetőek lennének – hiszen a vonatok így is, úgy is járnak.

(Hozzászólásaikat az EUrologus Facebook-oldalára várjuk.)  • Tippek
  • Hírek