2,5 milliárdot kérünk az EU-tól a migránsok fogadására

2015.08.14. 18:22

Ezt Dimitrisz Avramopulosz európai uniós biztos jelentette be, aki hozzátette, hogy a kérelmet késlekedés nélkül fogják elbírálni.

Az Európai Bizottság görög tagja elismerte, hogy Görögország és Olaszország mellett mostanra Magyarország is a a bevándorlás által leginkább érintett országok között van, de a szerb határnál épülő kerítésről nem sok jót szólt. „Azért vagyunk itt, hogy falakat bontsunk, nem azért, hogy újakat építsünk” – válaszolt arra a kérdésre, mit gondol erről.

Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki arról beszélt, hogy csak nemrég bontották le a falakat Európában, és nem kellene újra felállítani azokat. A tagállamok felelőssége a határok ellenőrzése, de eközben tiszteletben kell tartani a migránsok emberi jogait és a visszaküldés elvének tilalmát (azaz egyetlen menekült sem utasítható ki egy olyan ország irányába, melyben élete vagy szabadsága veszélybe kerül). A Bizottság nem támogatja a kerítések építését, és másfajta megoldásokat szorgalmaz.

A biztos azt is megerősítette, hogy októberben Magyarországon konferenciát szerveznek a balkáni útvonalról, amely még mindig nyitva van. A görög biztos Szerbiáról és Macedóniáról szólva közölte, „attól tart, egyes országok nem tesznek meg mindent” a probléma kezelésére, de már rájöttek, hogy „a játékban vannak”, mert az EU-csatlakozásuknak vannak feltételei.