Orbán Viktort Brüsszelbe hívják menekültügyben

2015.09.17. 18:09 Módosítva: 2015.09.18. 14:17
Rendkívüli, informális csúcstalálkozót hívnak össze jövő szerdára, hogy a legmagasabb politikai szinten vitassák meg a menekültválság kezelését.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk rendkívüli, informális csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára, hogy a legmagasabb politikai szinten vitassák meg, miként kezeljék a menekültválságot, jelentette be a Tanács csütörtök délután. A magyar miniszterelnök is részt vesz a találkozón.

Nem lehet zökkenőmentes a párbeszéd Donald Tusk irodája és az EU Tanácsát elnöklő luxemburgi kormány között. Nem sokkal azután ugyanis, hogy a luxemburgi elnökség bejelentette: rendkívüli belügyminiszteri találkozót hívnak össze jövő keddre menekültügyben, a tőlük függetlenül működő Tusk-féle Európai Tanács (EiT) arról adott hírt, hogy állam- és kormányfői szinten fogják megtárgyalni ugyanezt a problémát, másnap.

Angela Merkel német kancellár már hetek óta azt hangoztatja, hogy ő készen áll az EU közös bevándorlási politikáját csúcstalálkozón megtárgyalni. Hétfő este több másik tagállam, köztük Magyarország és Szlovákia küldöttei is erről beszéltek a kudarccal végződő belügyminiszteri ülés margóján. Az Európai Parlament liberális frakcióvezetője, Guy Verhofstadt már nyár eleje óta azzal bombázza az EiT elnökét, hogy álljon a sarkára, és regulázza meg a közös európai menekültfogadási rendszertől ódzkodó közép-európai államokat.

Tusk mindeddig ellenállt a nyomásnak, és úgy tűnt, engedi, hogy miniszteri szinten meccseljék le a tagállamok a vitát. A lengyel politikus azután gondolta meg magát, hogy saját miniszterelnöke, Ewa Kopacz egy varsói parlamenti vitán bejelentette: "Itt a lehetőség, hogy Lengyelország példát mutasson Európában". A szerdai kijelentés fordulatot jelenthet a lengyel hozzáállásban az Európai Bizottság kvótarendszeren alapuló menekültelosztási tervéhez. "Mi, lengyelek, akik bármikor nehéz helyzetben találhatjuk magunkat... a kelet-ukrajnai események miatt, ugyanúgy szolidaritást és segítséget várnánk a többiektől, ha szükségünk lenne rá" - mondta Kopacz.

Valamelyik tárgyalás fölösleges

Brüsszeli diplomáciai források attól tartanak, hogy a csúcstalálkozó híre kihúzza a keddi belügyminiszteri tanács "méregfogát". A küldöttek ugyanis könnyen mondhatják majd: az Európai Bizottság menedékkérő-elosztási javaslata olyan érzékeny politikai ügy, amelyet miniszterelnöki szinten tárgyalhatunk csak meg. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a kvótapárti többség nem fogja leszavazni a terv közép-európai ellenzőit, inkább rátolják a vitát a másnap úgyis Brüsszelbe látogató Merkelre és Orbánra.