Nagyot rúghat a bitcoinba az EU

2015.10.22. 10:40
Adózás szempontjából egy szintre vagy óriási hátrányba hozhatja az EU a virtális valutákat a többi pénznemmel.

Az Európai Bíróság október 22-én készül ítéletre a világ legismertebb „virtuális valutájával”, a bitcoinnal kapcsolatban. A döntés ugyan nem tudja tönkre tenni a kriptovalutát, de gyengítheti azt, és komoly elvi jelentősége is van.

Na de mi a fene az a bitcoin?

Olyan virtuális pénznem, amelyet központi bank helyett egy számítógépes algoritmus szabályoz. Nem kötődik egyetlen kormányhoz vagy hatósághoz sem, helyette egy központ nélküli „peer-to-peer” hálózat csomópontjai által tárolt adatbázisra támaszkodik (hasonló elven működnek a torrentek, amelyek segítségével filmekkel, zenékkel, programokkal és más tartalmakkal lehet kalózkodni). A tekintélyes pénzügyi magazin, a Forbes már azt a kérdést feszegette, hogy vajon a bitcoin-e a jövő pénzneme. A nagy szabadságnak ugyanakkor vannak árnyoldalai is. Olyan hirtelen és nagymértékben változhat egy bitcoin ára, amihez képest a válság alatt rengeteg lakáshitelest nehéz helyzetbe hozó forint – svájci frank árfolyam-ingadozás semmi, ráadásul a szabályozó hatóság nélküli, anonim pénznem az alvilág figyelmét is felkeltette.

Az eset első látásra nem nagy ügy: egy svéd ügyvéd szeretne tőzsdét nyitni, ahol a bitcoint más valutákra lehet átváltani. Kért is szépen állásfoglalást, hogy ezután kell-e áfát fizetnie, de a hatóságok egymásnak ellentmondó döntést hoztak, ezért az ügy előbb a svéd bíróságra került, majd onnan továbbították uniós szintre. Két kérdést kell eldönteni:

  • egyrészt azt, hogy az átváltás egyáltalán olyan szolgáltatásnak számít-e, amelyre vonatkozik-e az uniós áfairányelv
  • és ha igen, akkor ez a művelet adómentes-e?

Az első kérdés azért érdekes, mert a tagállamok között nincs egységes szabályozás a bitcoinról és a hasonló péznemekről. Van, ahol áfaköteles (például Észtországban, ahol minden bitcoin-műveletet megadóztattak), van, ahol nem (mint Spanyolországban és Belgiumban), míg máshol még nincs is hivatalos álláspont. Ha az Európai Bíróság válasza az első kérdésre igen, onnantól mindenhol azonos szabályokat kell majd erre alkalmazni.

A második kérdéssel sem nyírhatják ki a bitcoint, de azért alaposan keresztbe tehetnek neki. A legvalószínűbb ítélet, hogy a csak azt a részt terheli majd áfa, ami a bitcoin eladási és vásárlási ára közti különbözet, nyilatkozta Roger Van de Berg holland adószakértő a Bitcoin Magazine-nak, de akár a teljes átváltott összegre is tetethetnek áfát. (Ez a 15 és 27 százalék közötti adóval rendesen alá is tenne a bitcoin átváltásának.) Az Európai Bíróság dönthet úgy is, hogy az ítélethez előbb a virtuális pénznemekkel végezhető összes műveletet – így például a vásárlást – megvizsgálja, ami azért már meghatározóbb lenne a kriptovaluták jövőjére nézve.

Azért vannak biztató jelek a bitcoin-tulajdonosoknak. Az Európai Bíróság ítélkezés előtt először mindig kikér egy főtanácsnoki véleményt, és általában tartja is magát ahhoz. Juliane Kokott főtanácsnok júliusban úgy ítélte meg, hogy a bitcoin-átváltás ugyanúgy áfamentes lenne, mint a többi valutánál. Ezzel járna a legjobban a virtuális valuta, mert a használatát nagyon visszafogná, ha minden egyes átváltogatást lesápolnának (ráadásul a központ nélküli adatbázis miatt ezt végrehajtani is nehéz lenne). Ha a bírák követik az ajánlást, a bitcoin egy fontos lépést tehet afelé, hogy egyenjogúvá váljon a többi pénznemmel.