Szanyi Tibor: Az apák is pelenkázhassanak nyilvános helyeken!

2015.11.11. 17:57 Módosítva: 2015.11.12. 09:46
Összehozta a szocialista és a fideszes képviselőket a szülők egyenlő jogaiért való küzdelem az Európai Parlamentben.

A nyilvános mellékhelyiségekben gyakran csak az anyák tudják gyermekeik pelenkáját az otthoni környezeten kívül kicserélni.

Ez a helyzet nem csak az apák életét nehezíti meg, hanem megerősíti azt a sztereotípiát, hogy a gyermekek gondozása csak női feladat

– áll abban a nyilatkozatban, amelyet a szocialista politikus, Szanyi Tibor kedden elküldött minden európai parlamenti képviselőtársának, és amelyet a Fidesz alelnökével, Pelczné Gáll Ildikóval közösen jegyeznek.

Szanyi Tibor arra kéri az Európai Parlamentet, hogy támogassa a nyilatkozatot, melyben fölhívja rá a figyelmet: sérti a férfiak és nők közötti egyenlőség elvét, hogy legtöbbször csak a női mosdóban alakítanak ki a babagondozásra alkalmas sarkot.

„Nem evidens dolog az, hogy egy férfi tud mit kezdeni egy gyerekkel egy áruházban, ha azt mondja a gyerek, hogy hoppá, baj van.

Múltkor Brüsszelben egy labirintuson kellett átmásznom, hogy megtaláljam a plázában a babaszobát

– mesélte az EUrologusnak a szocialista képviselő. „A nők kicsit jobb helyzetben vannak, mint a férfiak, de nem sokkal.”

Építsék be a vécénormákba az egyenlőséget

„Arra gondolunk, hogy legyen a férfi és a női vécé között egy közös előtér, aminek az egyik ficakja vagy akár elkülönített terme egy pelenkázó” – ötletelt Szanyi Tibor. Az elképzelés szerint a nyilvános mellékhelyiségekre vonatkozó építőipari szabványokba bele lehetne illeszteni egy erre vonatkozó kitételt. „Ahogy fejlődnek az előírások, például a tűzvédelem, legyen a nemek közötti egyenlőség is egy szempont”.

Apu is pelenkázhat = több gyerek

A levél egy nap alatt összegyűjtött nagyjából ötven támogatót. „Jellemzően a férfiak szeme csillant föl leginkább – mondja Szanyi Tibor – alá akarom írni, mert én is ettől szenvedek!” – mondták.

A kezdeményezés a Fidesznek is tetszett: a párt alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó azt írta az EUrologusnak, hogy a kívánt változtatások lehetőséget adnának a családon belüli feladatok egyenlő megosztására. „A több kisgyermekes családok esetében ez rendkívül fontos, s Fidesz vonalon amit viszünk, az a (több) gyermekvállalásra való ösztönzés, és a családbarát intézkedések minden téren.”

Nem ő volt az egyetlen, aki megörült az ötletnek. „Deutsch Tamás külön mondta, hogy neki ez nagyon tetszik, ő is többszörös kispapa” – idézte fel Szanyi Tibor. A pártok közötti egyetértésről azt mondta a szocialista képviselő:

Politikai hovatartozástól függetlenül minden embernek a gyereke pont olyan anyagcsere-kapacitással rendelkezik, ez nem feltétlenül a pártcsaládok problémája.

Ha az európai parlamenti képviselők több, mint fele aláírja a nyilatkozatot, akkor eljuttatják az Európai Bizottságnak (EB). Az EB javasolhatja, hogy például jogszabály szülessen róla: az EU-ban az éttermek és kávézók férfi mellékhelyiségeibe is be kell állítani egy pelenkázó asztalt. A nyilatkozat azonban nem bír kötelező erővel sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament számára.