Katarzis és tapsvihar a párizsi klímacsúcson

000 ARP4356371
2015.12.12. 13:05 Módosítva: 2015.12.12. 14:07
Még nem szavazták meg formálisan, de úgy tűnik minden államnak elfogadható megállapodás született két hétnyi tárgyalás után szombat hajnalban.

Húszezer delegált 196 országból várta szombat dél előtt röviddel a véglegesnek mondott – és a nap folyamán hivatalosan is elfogadandó – globális klímamegállapodás szövegét, melytől azt várják, hogy hatékonyan segít megállítani a klímaváltozást és veszélyes következményeit. A még nem publikus szöveget történelminek, és a 2009-es koppenhágai csúcstalálkozón megélt kudarc kijavításának nevezték az ENSZ 21. klímakonferenciáján.

Pénteken egész éjjel faragták tovább 196 ország képviselői a végül 21 oldalasra rövidült szöveget, melyet a jelenleg zajló COP21 plenáris ülésen fogadnak el. Vicces azonban, hogy a katarzissal és óriási szavakkal ünnepelték a dokumentumot, amit azonban még nem ismerhet a nagyközönség.

François Holland francia elnök személyesen is felszólalt a plenáris ülésen, megköszönte Ban Kimun ENSZ főtitkár, a COP21 tárgyalásokat vezető francia külügyminiszter Laurent Fabius munkáját. Fabius az elmúlt két hétben pár órás szünetekkel éjjel-nappal hajtotta a delegációkat a megállapodás felé. 

Hollande szerint

a mai egy történelmi pillanat, kulcsfontosságú dokumentum van most az asztalon, melyet ha elfogadnak az ENSZ országai, akkor először állapodnak meg egy valóban globális klímamegállapodásról, mely 2015. december 12.-ét történelmi nappá teszi”.


A francia elnök azt is hozzátette, amennyiben megszavazzák a szöveget a delegációk, azzal valódi esélyt adnak, hogy megóvják bolygónkat és ezzel az emberiséget.

Az Indexet kiadó Cemp csoport csatlakozott az Élőbolygónk  kampányhoz!

Fabius szerint a megállapodás tervezete jogilag kötelező érvényű lesz és az átlaghőmérséklet emelkedését jóval 2 Celsius-fok alatt tartanák, ami azt jelenti, hogy a másfél fokot célozták be.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár láthatóan maga is meg volt hatva beszéde alatt – ami érthető, hiszen több hónapja turnézott világszerte és tényleg keményen beleállt a megállapodás előkészítésébe – Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök szavait idézte:

Minden lehetetlennek látszik, amíg valaki meg nem valósítja,

majd hozzátette: egyikünk sem képes egyedül sikerre vinni, a sikert közösen kell elérni".

A megállapodás részleteivel a formális elfogadás után – ez a délután négykor kezdődő záróülésen várható – jelentkezik az EUrológus Párizsból.

A legfrissebb megállapodás-tervezet várható sarokpontjairól itt írtunk bővebben>>>