Nem azon a 136 magyar gyereken múlik a brit alku

2016.02.19. 18:02 Módosítva: 2016.02.19. 18:35
Az összes családi pótlék igénylés 0,26 százalékát adták be külföldön élő gyermek után Nagy-Britanniában 2013-ban. A magyarokon különösen keveset spórolna a brit kormány a családi pótlék csökkentésével.

A David Cameron által kért EU-s reformokról szóló pénteki csúcstalálkozó leginkább vitatott pontja, hogy a brit kormány szeretne véget vetni annak a családtámogatási rendszernek, hogy Nagy-Britanniában élő szülők otthon maradt gyermekeik után is megigényelhetik a brit családi pótlék teljes összegét.

A szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló EU-s rendelet értelmében az uniós tagállamoknak akkor is utalniuk kell a gyermekek után járó családi támogatásokat, ha a gyermekek egy másik tagállamban laknak. Az Egyesült Királyság családi pótlékot, gyermekek után járó adókedvezményt és gyámsági támogatást biztosít. A nemzeti szabályok szerint a brit állampolgárok azonban nem kaphatnak támogatást, ha gyermekeik külföldön élnek, derül ki a brüsszeli székhelyű Bruegel think tank jelentéséből.

2013-ban 34 052 olyan gyermek után igényeltek támogatást Nagy-Britanniában, akik más EU-s országban éltek. Ez az összes igénylés 0,26 százaléka, áll a Bruegel által idézett statisztikában, melyet a brit parlament alsóháza jegyez.

A legtöbb gyermek, 13172, Lengyelországban él, a második legtöbb, 1231, Írországban. Magyarországon 136 olyan gyermek lakik, akik után Nagy-Britanniában támogatást igényeltek.

Kijelenthetjük, hogy nem mi csapoljuk le a brit államkasszát.

Ha a brit javaslat átmegy az EU-s törvényhozáson, a családi pótlékot annak az országnak az árszínvonalához igazítják, ahol a gyermekek élnek. Nagy-Britanniában 20,7 font jár hetente a legidősebb, és 13,7 font minden további gyermek után. Lengyelországban a támogatás havi összege 14-21 font.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!