Tavaly a magyar hatóságok is igazoltatták a terroristákat

2016.03.22. 11:38 Módosítva: 2016.03.22. 11:42
A brüsszeli merényletben érintett terroristákat a magyar hatóságok is igazoltatták 2015 szeptemberben, de az ellenőrzésen hamis személyi igazolványokkal átcsúsztak.

A múlt pénteken letartóztatott Salah Abdeslam után a belga és francia hatóságok figyelme Najim Laachraoui-ra irányult, aki a hatóságok feltételezése szerint meghatározó szerepet játszhatott a brüsszeli merényletekben. Laachraoui és Abdeslam harmadik útitársa, aki szintén hamis papírokkal csúszott át a magyar-osztrák határon tavaly, Mohammed Belkaïd volt. Belkaïd múlt héten vesztette életét a brüsszeli Forest negyedben végrehajtott rendőrségi akcióban, miután gépfegyverrel tüzet nyitott a rendőrökre.

Najim Laachraoui
Najim Laachraoui

Najim Laachraoui, és Abdeslam ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben az igazoltatások idején, de álnevet, és hamis belga személyi igazolványokat használtak. Laachraoui kulcsszerepet játszhatott a párizsi, és valószínűleg a mostani brüsszeli robbantások előkészítésében is. DNS-ét megtalálták két, a párizsi robbantásoknál használt robbanóövön, és abban a lakásban is, amelyet a múlt heti rajtaütésen forgattak fel a belga hatóságok.

Elhangzott olyan feltételezés is, hogy a hónapok óta tervezett támadás végrehajtását Abdeslam letartóztatása gyorsíthatta fel. A többiek attól tarthattak, hogy Abdeslam felfedi a tervet a hatóságoknak.

További részletek a belga RTBF honlapján (franciául).