Szinte egyszerre kapjuk a brüsszeli sallereket

2016.03.29. 20:03
Nehéz követni, olyan gyors egymásutánban jöttek az Európai Bizottság intézkedései az EU-támogatásokat kifizető programok miatt.

Múlt vasárnap egy olvasói jelzés alapján írtunk mi is arról, hogy az Európai Bizottságnál megjelent egy felfüggesztő határozat a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) időközi kifizetéseiről. Másnap az RTL Klub híradója adott róla hírt, hogy az Európai Bizottság a környezetismereti tantermeket felújító Öveges-program miatt tart vissza pénzt. A portfolio.hu le is vonta a logikusnak tűnő következtetést: a TIOP-ra az Öveges-program miatt nem fizetnek.

Az uniós támogatásokat nagyrészt a TIOP-hoz hasonló „operatív programok” részeként osztják ki, amelyek nagyobb témák, támogatási területek szerint hangolják össze a pályázati kiírásokat, mint amilyen az „Öveges-program” is. Csakhogy ez utóbbi nem a TIOP-on, hanem a hasonló nevű Társadalmi Megújulás Operatív Programon (TÁMOP-on) belül ment. Vagyis

gyakorlatilag biztos, hogy a TIOP-os és az Öveges-programos felfüggesztés két külön dolog, de annyira gyors egymásutánban derült fény a brüsszeli intézkedésekre, hogy azt már elég nehéz követni.

Könnyű volt összekeverni

A TIOP és a TÁMOP névhasonlósága nem véletlen. A két program elődje közös volt Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program néven. Ez két uniós alapból kapta a pénzt, de a 2007-2013-as időszakban már külön program kellett mindkettőre.

A TIOP célja a humán infrastruktúra területi egyenlőtlenségeinek mérséklése, a hozzáférés javítása, valamint a humán közszolgáltatások hatékonyságának növelése, átfogó reformjuk elősegítése. Az oktatási és egészségügyi, valamint a munkaerő-piaci részvételt és társadalmi befogadást támogató infrastruktúrát fejlesztette.

A TÁMOP-pal hasonlóak voltak a célok, mint például a munkaerő-piaci kereslet és -kínálat összhangjának javítása, az egész életen át tartó tanulás elősegítése vagy az egészségi állapot és a munkavégző-képesség javítása, az esélyegyenlőség támogatása. Ebbe sok minden beletartozott az ifjúsági programoktól, oktatási fejlesztésektől a bűnmegelőzési, egészségtudatosságot erősítő kezdeményezéseken át az Országos Roma Önkormányzat botrányos Híd a munka világába szociális szövetkezetéig.

Miért függesztették fel a támogatásokat?

Ahogy európai uniós forrásból megtudtuk és azóta a 444.hu is megírta, a TIOP-nál már 2015. szeptember 29-én felfüggesztették a kifizetéseket egy auditálás után, mert hiányosságokat találtak az irányítási és ellenőrzési rendszerekben. Módosításokat kértek, de ezeket a magyar kormány nem hajtotta végre, ezért az eljárás a következő szakaszba lépett a 2016. március 23-ra keltezett felfüggesztési határozattal. (A teljes dokumentum közvetlenül nem elérhető, az Európai Bizottság külön kérésre küldi el 15 munkanapon belül.)

 

Az Öveges-programról az Index írta meg a gyanút, hogy az elköltött pénzeknek csak a töredéke ment el az eredeti célra, a programban résztvevő, iskolánként százmilliós keret fele a Klikhez kerül – legalábbis akkor, ha országosan az a modell érvényes, ami Szekszárdon kirajzolódott. Forrásunk tippje szerint az auditálást fejezhették be, azaz az eljárás eggyel előbbi, hivatalosan nem közzétett lépésénél járnak, mint a TIOP-nál. Az RTL Klub értesülésénél külön érdekes, hogy a 444.hu már március közepén arról írt, az Öveges-program miatt blokkolják a TÁMOP-kifizetéseket.

Mennyi pénzt bukhatunk?

Ez az, amire borzasztó nehéz válaszolni, de könnyen lehet, hogy végül semennyit. Ott kezdődnek a kérdések, hogy többféle szám kering, és nem mindig világos, ki mikor miről beszél. Egy-egy vizsgálat alapján az Európai Bizottság állapíthatja meg, hogy szerinte mennyi pénzt használt fel a tagállam szabálytalanul. Már az auditálás alatt is szólhatnak, hogy ne küldjenek ki több számlát (így aztán ilyenkor még Brüsszelben sem tudhatják, pontosan mennyi pénzről van szó), de a felfüggesztésről idővel hivatalos határozat is születhet (ahogy a TIOP-nál történt). Utána a kormány alkudozhat, hány százalék legyen a szabálytalanul felfüggesztett pénzből a „pénzügyi korrekció” attól függően, mennyit és mennyire problémásan költöttek el. Ha nem tudnak megegyezni az Európai Bizottsággal, végül az Európai Bíróság dönthet mindent vagy semmit alapon.

Brüsszel nem nagyon szívózik

Arról, hogy az ellenőrzések mennyire finomkodóak és hogyan is mennek a Budapest-Brüsszel egyeztetések, egy korábbi felfüggesztési ügynél, itt írtunk.

A korrekció helyett ki lehetne írni új pályázatokat, ha a 2007-2013-as támogatási időszak nem ért volna már véget (az „n+2-es szabály” miatt gyakorlatilag 2015-ben). Így se lenne minden veszve, mert a kormány szándékosan több pénzt osztott ki, mint amennyit Brüsszel összesen utalni fog, vagyis vannak még tartalékban számlák, amiket be lehet adni a korrekcióval érintettek helyett. Amíg nem jön a pénz, azt a költségvetésből (gyakorlatilag hitelre) előlegezi meg a kormány.

A TIOP-os felfüggesztés európai uniós forrásunk állítása alapján nagyjából 80 millió eurós (kb. 25 milliárd forintos) összeget érint. Az Öveges-programnál az RTL Klub szerint 40 milliárd forintot tartanak vissza, de csak 14 milliárdon megy a vita, Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár pedig 100-200 millió forintos végső korrekcióról beszélt.

A 444.hu-nak még március közepén szedegette össze egy szakértő, összesen mennyi pénzt nem ad oda egyelőre Brüsszel a különféle programokra. Vita van még többek között a miniszterelnök vejének volt cége által telepített lámpákról vagy az aszfaltügyről. Az oldal szerint akkori állás alapján

összesen 2,5 milliárd eurót, azaz 775 milliárd forintot, a teljes keret közel 10 százalékát tartották vissza.

Ebben már benne van az Öveges-program ügye is, de itt a teljes TÁMOP visszatartásával, 241 milliárd forinttal számoltak, míg az RTL Klubon 40 milliárdról volt szó.