Az unió beleremeghet a holland népszavazásba

2016.04.07. 08:51 Módosítva: 2016.04.07. 11:01
Hajszállal az érvényességi küszöb felett, de nagy fölénnyel győztek a nemek Hollandiában az EU-ukrán társulási egyezményről rendezett népszavazáson. Az eredmény nagyon rossz ómen a brit kilépésről szóló referendumra, az Európai Unió destabilizációja jöhet.

Meggyőző, 61,1 százalékos aránnyal győztek a nemek az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezményről szóló népszavazáson Hollandiában, írja az EUobserver Amszterdamból. A 32,2 százalékosra tett részvételi arány kevéssel, de meghaladta a 30 százalékos érvényességi küszöböt, bár még nem teljesen biztos, hogy valóban sikerült átlépni a határt. Hivatalos végeredményt csak jövő kedden hirdetnek.

Annak a dokumentumnak a ratifikálásáról kellett döntenie a holland választóknak, amelynek az aláírásától annak idején viszatáncolt a Moszkva-párti Viktor Janukovics ukrán elnök. Emiatt tüntetések törtek ki a kijevi Majdan téren és a tömeg 2014-ben megbuktatta az államfőt. Az ukránoknak gazdaságilag és emberéletekben is drágán meg kellett fizetniük azért, hogy az oroszpárti politikát az unióhoz való közeledésre cserélték. Elmérgesedett a viszonyuk Moszkvával; Putyin gazdasági és katonai erővel is büntetett. Ukrajna mostanra részleges csődbe jutott, kisebb-nagyobb intenzitású háborút vív az alig burkolt orosz beavatkozással megerősített Donyec-medencei felkelőkkel, és elveszítette a Krím-félszigetet.

Az egyezmény szabadkereskedelmi övezetet hozna létre a két fél között, mélyítené az együttműködést és átvetetne Ukrajnával számos alapelvet, uniós jogszabályt.

Már alkalmazták is a társulási szerződést

Az egyezményt az összes tagállamnak, valamint Ukrajna és az EU parlamentjének is ratifikálni kell, és ez már meg is történt. 2014 novembere óta ideiglenesen alkalmazzák is egy részét, amely kizárólag európai uniós kompetencia, bár a megállapodás által létrehozott szabadkereskedelmi övezetet az oroszok ellenállása miatt csak idén év elején léptették életbe kétoldalúan. Külön súlyt ad a referendumnak, hogy épp Hollandia tölti be az EU félévente cserélődő elnöki tisztét a miniszteri Tanács élén.

A holland kormány harapófogóba került

A népszavazás nem ügydöntő, de a mostani kormány fogadtatta el az alapjául szolgáló jogszabályt, és ez volt az első ilyen referendum, ezért kínos lenne, ha figyelmen kívül hagynák az eredményt.

„Világos, hogy a »nem« nyert elsöprő többséggel, a kérdés, hogy a részvétel megfelelő-e” – nyilatkozta Mark Rutte holland miniszterelnök szerda este. Ha valóban megvan a 30 százalék, és ekkora az elutasítók fölénye,

úgy gondolom, hogy a ratifikáció nem mehet egyszerűen tovább.

Még nem világos, mit tesz a kormány. Egy korábban kiszivárgott stratégiában annyi áll, hogy „egy érvényes nemmel a kabinet újragondolja a lépéseket, amelyeket tenni fog, és egyeztet ezekről a parlamenttel”. A liberális-munkáspárti vezetés végig az egyezmény mellett állt.

Geert Wilders, a szélsőjobboldali, EU-ellenes Szabadság Párt elnöke azonban „nagyszerűnek” minősítette az nemek győzelmét. Együtt örülhetett a radikális baloldali Szocialista Párt vezetőjével, Emile Roemerrel. „Nagyon örülök az eredménynek. Az emberek megmondták a kormánynak, hogy Ukrajna túl korrupt ország ahhoz, hogy egyezményt írjunk vele alá” – utalt arra, hogy Petro Porosenko elnök is belekeveredett a nemrég kirobbant offshore-botrányba. (A kiszivárgott iratok alapján épp azalatt regisztrált egy panamai céget, hogy heves harcok dúltak a Donyec-medencében az erősen orosz támogatású szakadárok és az ukrán csapatok között.)

Az unió nagyon rosszul jöhet ki ebből

Ha a nemek nyernek, Európa problémával néz szembe, és ez a probléma a destabilizáció

– nyilatkozta korábban az Európai Bizottság vezetője, Jean-Claude Juncker, aki szerint az elutasítással kontinentális válság jöhet, és egy ilyen eredménynek Oroszország aratná le a gyümölcsét. Egy, a Wall Street Journalnek nyilatkozó eurokrata szerint a nemek győzelme a június végi brit EU-tagsági népszavazás kezdő lövése is lehet – nem véletlen, hogy a kilépéspárti UKIP elnöke, Nigel Farage személyesen kampányolt Hollandiában. Ukrajna kikosarazása, az az EU felé igyekvő keleti országokban, Moldovában és Grúziában is lelohaszthatja a lelkesedést.

„Bármi is legyen az eredmény, világos, hogy a népszavazás nehezebbé teszi, hogy az EU új projektekbe kezdjen az európai közvélemény megkérdezése nélkül” – írta a szavazás előtt az egyik legnépszerűbb holland napilap, az NRC Handelsblad. A „nem” mellett kardoskodó GeenPeil blog azt hirdeti a kampányvideójában, hogy Brüsszel mélyreható döntéseket hoz, miközben nem konzultál erről az európaiakkal.

Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy a Daily Telegraph szerint nagyjából 12,5 millió holland szavazó alig több mint harminc százalékának kétharmada, körülbelül 2,5-2,6 millió ember buktathatja az 508 milliós EU és a 44,5 milliós Ukrajna közti megállapodást.

Nem érdekelte Ukrajna a szervezőket

A népszavazást szervező Burgercomité-EU elnöke, Arjan van Dixhoorn maga vallotta be, hogy nem Ukrajna miatt küzdöttek azért, hogy Hollandia referendumon döntse el, ratifikálják-e a társulási szerződést. A kampány az Európai Unió ellen szólt. Kampányukban azt állították, hogy a társulási egyezménnyel „nyitott határok” jönnének létre Ukrajna és az unió között. Valójában csak vízummentességről van szó, és ez sem közvetlenül a szerződésből következik, erről itt írtunk.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a kampányba egy magyar vonatkozású szervezet is bekapcsolódott: a nemek mellett érveltek, mert úgy gondolják, az új ukrán rezsim semmibe veszi a kárpátaljai magyarok nyelvi jogait. Az Európai Parlament kárpátaljai magyar képviselője, Bocskor Andrea szerint viszont őket erről nem kérdezték meg, és nekik éppen lehetőséget jelentene az egyezmény. „Az előzetes közvélemény-kutatások és a kampány láttán számítani lehetett rá, hogy elutasítják az EU-ukrán megállapodást, de így is óriási csalódást jelent ez a kárpátaljai magyarok számára és az Európai Unió felé közeledni vágyó ukránoknak is. A népszavazás nagyon rossz politikai üzenetet küld Ukrajnának: ne számítsatok segítségre – írta. – Remélem, a holland parlament a megállapodás újbóli megvitatása után racionális döntést hoz, és a társulási szerződés ratifikálása mellett dönt végül.”

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament és az ukrán törvényhozás közös Parlamenti Társulási Bizottságának első alelnöke így reagált: „A holland EU-ellenes erők által kiprovokált és az ottani idegen-ellenes szélsőjobboldal által támogatott referendum nyilvánvalóan nem az – egyébként már minden EU-tagállam által elfogadott és ratifikált – ukrán társulási szerződésről szólt, hanem valójában az európai integrációra, a szolidaritásra, közös értékeinkre mondott nemet.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!