Indulhat a tervezés a britek nélküli unióra

2016.06.14. 11:03 Módosítva: 2016.06.14. 12:01
Rendkívüli találkozók kilátásban a jövő pénteki brit népszavazás után. Felmérések alapján valószínű a kilépés.

A brit kilépés az Európai Unióból egyre inkább valós lehetőségnek tűnik. Eddig brüsszeli és londoni köztisztviselők rémálmaiban került csak elő, a YouGov hétfői közvéleménykutatása viszont 46 százalékra mérte a kilépő tábort, 39-re a maradókét és 11 százalékra a bizonytalanokat. Szinte mindegyik, az elmúlt két hétben végzett kutatás a kilépők győzelmét valószínűsíti, csak az arányokban mérnek eltérést.

Az EU vezetői rendkívüli találkozókkal készülnek a jövő csütörtöki népszavazás utáni hétvégére, ahol minden jel szerint először foglalkoznának szélesebb körben a kilépéssel járó teendőkkel. Egyelőre a legmagasabb politikai szinten, nagy titkolózás közepette latolgatják csak a brit szakítás utáni forgatókönyveket, attól tartva, hogy akármilyen kiszivárgott információ csak még több embert állítana a kilépés pártjára.

 

Ha a nemek győznek

A pénzügyminisztereknek és az Európai Központi Banknak már a szavazás másnapján, pénteken elő kell állnia egy közös válasszal, hogy lecsillapítsák a háborgó piacot. Elég volt egy múlt heti közvéleménykutatás, amelyik a kilépők 10 százalékos győzelmét jósolta meg, hogy beindítsa az angol font hatalmas ingadozására számító spekulációt. Az uniós biztosok 27-i hétfői ülésén kerülhet napirendre egy közös stratégia.

28-án kedden következik a miniszterelnökök és államfők csúcstalálkozója, amelyet úgy időzítettek, hogy a Brüsszelben összegyűlő vezetőknek legyen idejük felocsúdni a szavazás utáni sokkból. David Cameron miniszterelnök a végleges eredmény ismeretében ekkor be is nyújthatja a kérelmet Nagy-Britannia kilépésére, korábban ugyanis azt nyilatkozta, a döntés után azonnal cselekedni fog.

Az uniós szerződés   50. cikke   értelmében ezután két év áll rendelkezésre, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió megállapodjanak, hogy milyen feltételek szerint folytatják az együttműködést az összes közigazgatási, gazdasági és politikai területen, amelyeket korábban közös uniós jog szabályozott. Ez rohamléptékű jogszabályalkotást és -végrehajtást jelent a marhatenyésztéstől a műanyag zacskók gyártásán át a légiközlekedés irányításáig. A bizonytalanság egyelőre hatalmas, mert még soha nem kérte senki egy ország kiléptetését az Európai Unióból.

Ez azt is jelenti, hogy valószínűleg sok embernek ugrik a nyári szünet: legalábbis a londoni minisztériumokban és sok brüsszeli irodában ezúttal nem áll le az élet július végétől szeptember elejéig.

A britek nélkül egyesülhet az EU?

Az unióban maradó országok biztosan nem fognak azonnal nekiesni, hogy a britek nélkül végre megalakítsák az Európai Egyesült Államokat. Franciaországban, Németországban és Hollandiában is választásokat tartanak jövőre: az euroszkeptikus, radikális jobboldali pártok mindhárom országban nyomás alatt tartják az integrációpárti erőket.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !