Ennyire érdekli az Európai Bizottságot a magyar népszavazás

2016.07.13. 14:07 Módosítva: 2016.07.13. 14:41
Ha majd szükség lesz rá, állást foglalunk, mondta a migrációért felelős uniós biztos. Előtte bejelentette, hogy egységes menekültfogadási szabályokat vezetnének be az unióban, nemzeti mozgástér nélkül.

„Hadd ismételjem meg, amit korábban mondtam: ez egy belpolitikai ügy” – mondta a kvótanépszavazásról az EU migráció- és menekültügyi biztosa, amikor szerdán erről kérdezték. Dimitrisz Avramopulosz elismerte, hogy a referendumnak „van köze ahhoz, amit együtt Európában eldöntöttünk”, de arra figyelmeztetett, hogy ennek a döntésnek Magyarország is része. „Ha a pillanat eljön és úgy ítéljük meg, hogy erre szükség van, az Európai Bizottság majd állást foglal” – pöccintette le a kérdést.

A biztos abból az apropóból szólalt meg, hogy a Bizottság előterjesztett egy uniós menedékjogi javaslatot, amit már évekkel ezelőtt meg kellett volna tennie. Felismerték, hogy „uniós szinten harmonizált szabályokra van szükség egy hatékonyabb és koherensebb menekültügyi rendszerhez”, írták a szerdai közleményben. „Ezért a Bizottság javasolja egy, a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös eljárás létrehozását, a nemzetközi védelemre jogosultak védelmére és jogainak biztosítására vonatkozó egységes standardok megalkotását, és a fogadási körülmények további harmonizálását az Unióban.”

Az újítás lényege, hogy  a menekültügyi eljárásokról szóló irányelv helyébe egy rendelet lépne. Ez azért fontos, mert az uniós rendeleteket nem kell magyar jogszabályba átültetni, hanem automatikusan és kérdés nélkül alkalmazandóak, nincs nemzeti mozgástér az életbe léptetésükre. A javaslat a Bizottság szerint

  • egyszerűsíti, tisztázza és lerövidíti a menekültügyi eljárásokat: 
  • a menedékkérők jogaira vonatkozó közös biztosítékokat hoz létre:   
  • szigorúbb szabályokat vezet be a visszaélések ellen   
  • szigorítja a továbbutazás szankcionálására vonatkozó szabályokat
  • méltó és összehangolt befogadási körülményeket teremtene az egész EU-ban.

A magyar hatóságok épp nemrég kaptak kritikát a Human Rights Watchtól, amiért szerintük a menedékkérők már meglévő jogait sem tartják be, és az egyik fogadóállomáson elég kemény körülményeket tapasztalt Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!