A török külügyminiszter bírálta Orbán Viktort és az egész EU-t is

2016.09.07. 10:48 Módosítva: 2016.09.07. 10:48
Együttes fellépés helyett „bizonyos országok” kerítést építettek és „néhány politikus” szavazatszerzésből átveszi a szélsőségesek retorikáját, mondta Mevlüt Çavuşoğlu.

Alaposan kiosztotta a török külügyminiszter az Európai Uniót a Bledi Stratégiai Fórumon szeptember 6-án. Mevlüt Çavuşoğlu csak amiatt dicsérte az EU-t, hogy még mindig az egyik legdemokratikusabb intézmény, de hozzátette, hogy nagyjából egy évtizede elveszítette a hitelességét, mert nem tud hatékonyan fellépni a kihívások ellen, és nem működnek a közös politikái.

Együttes fellépés helyett „bizonyos országok” kerítést építettek és „néhány politikus” szavazatszerzésből átveszi a szélsőségesek retorikáját,

mondta annak az országnak a külügyminisztere, amelyet Orbán Viktor az illiberális demokráciák egyik mintájának tart. Mevlüt Çavuşoğlu arról is beszélt, hogy

az EU-nak befogadónak, multikulturálisnak és többvallásúnak kellene lennie.

Elégedetlenek az EU-val,...

Törökország és az EU márciusban kötött menekültügyi egyezményt, amivel az unió leszorította a kontinensre érkező migránsok számát. Ankara megígérte, hogy visszatartja őket és visszaveszi azokat, akik jogtalanul próbálnak átkelni. Cserébe az EU áttelepít tőlük ugyanannyi szíriai menekültet, hárommilliárd euróból segíti a Törökországban maradók ellátását, felpörgeti az uniós csatlakozási tárgyalásaikat és vízummentességet ad.

A török külügyminiszter egyik pont megvalósításával sem volt elégedett. A pénzt például nagyon lassan fizetik ki (eddig 180 millió eurónyit). Ausztria a csatlakozási tárgyalások azonnali leállítását kérte, de ez a „rasszista retorika” veszélyes irány, az EU-nak szélesre tárva kell tartania az ajtaját, hogy hiteles maradjon, mondta a politikus.

A vízummentességért cserébe ráadásul több, mint hetven intézkedést követelnek tőlük. Az egyik probléma, hogy Törökországban túlságosan tágan értelmezik, hogy mi számít terrorizmusnak. Arra azonban nincs Európában bevett meghatározás, hogy mi számít terrorizmusnak, mutatott rá a külügyminiszter.

A Fetullah Gülen hitszónokhoz köthető július 15-i puccskísérlet elkövetőire is „terrorista szervezetként” hivatkoznak a török hatóságok. A megmozdulás után két nap alatt hatezer embert vettek őrizetbe. Az egyik teória szerint a török elnök maga indított puccsot a saját kormánya ellen, hogy lesöpörhesse az asztalról politikai ellenfeleit.

Az elbaltázott hatalomátvételi kísérlet egyébként is megtépázta az EU és Törökország viszonyát. Mevlüt Çavuşoğlu azon kesergett, hogy a puccs után azonnali és erőteljes reakciót vártak az európai partnerektől, de néhányan – szerinte talán szándékosan – hallgattak. Sőt, volt, aki támadta őket a gülenisták elleni tisztogatások miatt, holott ők csak kigyomlálják a szervezetét, köztük a szerinte hozzá tartozó sajtót, mondta. Hozzátette: a török elnök mellett az erős vezetőket, például Orbán Viktort szokták diktátorozással támadni, pedig csak szókimondó".

...mégis visszatartanák a migránsokat...

A külügyminiszter szavai alapján nem hatotta meg a török kormányt, hogy az EU egy hete hízeleg Ankarának. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szeptember 1-jén Törökországba utazott, és „lerótta a tiszteletét” a puccsnak ellenálló török állampolgárok előtt. Schulz korábban többször kritizálta Recep Tayyip Erdoğan elnököt és rendszerét, most azonban feltűnően csak szőrmentén szólogatott be. „Erősek a kapcsolataink és mélyíteni kell ezeket. Ha hátat fordítanánk egymásnak, csak az állampolgároknak okoznánk kárt mindkét oldalon” – mondta. 

A mosolyhadjáratban a szeptember 4-5-i, Kínában tartott G20-as csúcson vetették be a főerőket, ahol az EU, a nagyobb tagállamok és Törökország vezetői is ott voltak. Az ülés margóján a török elnök többek között Angela Merkel német kancellárral, valamint Jean-Claude Junckerrel és Donald Tuskkal, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökével is leült lelkizni.

„Kicsit sikerült lejjebb venni a feszültséget” – nyilatkozott óvatosan az eredményről egy uniós diplomata az EUobservernek. Recep Tayyip Erdoğan ugyanakkor nem túl nyugodtan nyilatkozott a találkozó után. „A Nyugat protekcionista, sőt, rasszista menekültügyi hozzáállása szégyen az emberiségre” – mondta a Daily Sabah kormánypárti lap szerint. Ennek ellenére megígérte, hogy nem rúgják fel a migrációs egyezményt, akkor sem, ha októberig nem kapják meg a vízummentességet.

...egyelőre

Nem dőlhetnek hátra az uniós politikusok. A törökök állítólag kikötötték, hogy év végéig  azért szeretnék megkapni a vízummentességet. A másik gond, hogy bizonyos jelek szerint a gyakorlatban akadozik a Brüsszel-Ankara egyezmény. Az utóbbi időben többen érkeztek a görög szigetekre, ami akár a jó időnek is betudható. Az ENSZ menekültügyi szervezetének igazgatója szerint viszont a törökök kivonták a rendőreiket Görögországból, holott nekik kellene felügyelni a visszatoloncolásokat. Az Európai Bizottság ugyanakkor azt állította, nincs itt semmi látnivaló, továbbra is folytatódni fog a visszaküldés, és eddig csak alig 1250 szíriait kellett átvennie az egyezménnyel az EU-nak.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!