Külügyminiszter úr, az EP elnöke is odaszólt Magyarországnak!

000 Par8225614
2016.09.13. 20:10 Módosítva: 2016.09.13. 20:13
Strasbourgból üzeni az Európai Parlament elnöke: jó kérdés, miért nem szankcionálják Magyarországot a menekültek miatt.

A luxemburgi külügyminiszterrel egy napon az Európai Parlament elnöke is rápirított a magyar kormányra. Martin Schulztól élőben kérdezhetett bárki Facebookon, egy lengyel internetező arról érdeklődött, miért nem büntetik meg azokat az országokat, amelyek elfogadják az EU-tól a pénzt, de a menekülteket nem.

Ez egy nagyon érdekes kérdés, amit a tagállamokkal, a kormányokkal kellene megtárgyalni

– mondta az Európai Parlament szocialista elnöke. Azt mondta, Magyarországnak például 1920 menekültet kellene befogadnia, de ehelyett Orbán Viktor népszavazást írt erről ki. Úgy gondolta, hogy az ügyről azért az állam- és kormányfőknek kellene tárgyalniuk, mert a szankciókhoz kell a támogatásuk.

Hogy is mondta

A kijelentésben van pár pontatlanság:

  • nem 1920, hanem 1294 emberről van szó (ezt Schulz régen még jól tudta);
  • a kormány többször megerősítette, hogy nem erről szavazunk október 2-án (az EP-elnök itt már korábban is lyukra futott);
  • Navracsics Tibor magyar EU-biztos korábban arra figyelmeztetett, hogy kötelezettségszegési eljárás indulhat, amiért Magyarország nem hajtja végre a döntést. Csakhogy ezt nem az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács futtathatja le, hanem az Európai Bizottság. Az áttelepítést ráadásul jövő szeptemberig kellene végrehajtani, vagyis addig nem is nagyon lenne jogalap a hosszú levelezgetés és pereskedés végén esetleg büntetésbe torkolló folyamat beindítására.

Abban viszont igaza van, hogy mostanra a végletekig átpolitizált ügy lett a menekültek elosztásából és befogadásából, és ha ezek miatt kiszabnak bármilyen büntetést vagy szankciót, abból azonnal kitörhet a botrány. Ennyire kényes ügyeket a döntéshozók inkább a legfelsőbb szintre, az államfőkhöz és kormányfőkhöz tolnak, mert ők viselik a legnagyobb felelősséget.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem szokta szó nélkül hagyni külföldi politikusok kritikus megjegyzéseit. Várjuk, hogy most reagál-e!

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!