Navracsics nem mondhatta volna el, hogy nemmel szavaz?

2016.10.05. 14:38
A magyar uniós biztos az Európai Bizottság ellen nyilatkozott, ahelyett, hogy megvédte volna, és ez az állásába kerülhet a DK szerint.

Vizsgálatot indítványoz Navracsics Tibor ellen Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője. Azt kifogásolja, hogy Navracsics elmondta a PestiSrácok.hu újságírójának, hogy nemmel voksolt a vasárnapi népszavazáson. „Ezt uniós biztosként nem tehette volna meg, mert ezt szigorúan tiltják a szabályok” – mondta Molnár Csaba szerdán Strasbourgban. „A Európai Bizottság magatartási kódexe szerint Navracsicsnak is minden esetben meg kell védenie az Európai Bizottság döntéseit, illetve minden esetben a közös európai érdeket kell képviselnie” - tette hozzá.

Navracsics szembement a Bizottság döntésével

 

Mi a szabály?

Az uniós biztosokra vonatkozó magatartási kódex szerint a Bizottság tagja folytathat politikai tevékenységet, lehet politikai párt tagja,  viszont „köteles megvédeni és támogatni” az Európai Bizottság, mint testület döntéseit. Feladatai „ellátása során – a biztosokat megillető személyes véleménynyilvánítás jogának sérelme nélkül – a feladatok ellátására vonatkozó függetlenség elve alapján tartózkodnia kell az azon párt vagy szakszervezet nevében történő nyilvános nyilatkozattételtől vagy beavatkozástól.” (1.1)

A szabályok kimondják azt is, hogy a „Bizottság tagjai a testületi felelősség elve szerint tartózkodnak minden olyan észrevétel megtételétől, amely megkérdőjelezné a Bizottság döntését.” (1.7)

Navracsics: nem a Bizottság döntéséről szólt a kérdés

Navracsics Tibor az EUrologus kérdésére világossá tette, hogy a népszavazási kérdés nem a Bizottság döntésére, hanem egy magyar belső döntéshozatali eljárásra vonatkozott, ennek a jogosságát pedig az uniós intézmény szóvivői is elismerték. Hangsúlyozta, hogy nem vett részt a kampányban, és minden nyilatkozatában kiemelte: külön kell választani a kampányt és magát a kérdést. A PestiSrácoknak adott interjúban elismerte, hogy „a népszavazási kampány hevében” valóban gyakran előfordultak Európa ellenes vagy Európai Unió ellenes mondatok. „Azt viszont nem szeretné, ha ennél távolabb kerülnénk Európától.”

Emlékeztetett rá, hogy az Ökopolisz júliusi táborában is elmondta már, hogy nemmel fog szavazni. Nem tartja rendkívülinek, hogy a szavazók erős felhatalmazást adjanak egy nemzeti parlamentnek a kormány mandátumának meghatározásához.

Egy, a Klubrádiónak adott júliusi interjúban arról beszélt Navracsics, hogy nem felel meg a valóságnak az a magyar kormányzati kommunikáció, amely szerint az Európai Bizottság kötelező kvótákat szabna meg Magyarországnak vagy más tagállamoknak a menekültek és az illegális bevándorlók ügyében – ennél fogva nem is értelmezhetőek a referendumot előkészítő plakátkampány Brüsszelnek címzett üzenetei.

Junckernek válaszolnia kell

Molnár Csaba levélben fordul az Európai Bizottság elnökéhez, Jean-Claude Junckerhez, és arra fogja kérni, hogy vizsgálja meg: a magyar biztos megszegte-e a magatartási kódexet. „Ha bebizonyosodik a szabálysértés, akkor Junckernek kezdeményeznie kell Navracsics állásából való felmentését is” – mondta. Az EUrologusnak hozzátette: Junckernek kötelező válaszolnia az európai parlamenti képviselők leveleire, és a válaszából ki fog derülni, hogy Navracsics megsértette-e a szabályokat. „Várjuk meg a vizsgálat eredményét – mondta. – Ez nem Orbán Magyarországa, ahol a vizsgálatot megelőzi az ítélet.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !