Mégis maradhat minden angliai magyar?

2016.10.10. 15:05
Miközben a brit belügyminiszter keménykedik az uniós munkavállalókkal, a saját tárcája azzal számol, hogy senkit nem küldenek haza.

Mind a 3,6 millió európai uniós munkavállalót megtartaná az Egyesült Királyság, írja az Independent a Telegraphra hivatkozva. A lap egy belügyminisztériumi háttéranyagot szerzett meg, amely szerint nagyjából 2,9 millió embernek elég ideje lesz ahhoz, hogy letelepedési jogot szerezzen az EU-ból való kilépésig.

A Telegraph úgy tudja, a maradék hatszázezernek felajánlanák, hogy maradhasson. A tervek nem hivatalosak, de több miniszter már rámondta az áment, állítja a kormányzó konzervatívokhoz közel álló lap.

A múlt héten Amber Rudd brit belügyminiszter azt ígérte, hogy nem kell megvárni a britek európai uniós kilépését a gazdasági bevándorlók számának csökkentésével. Első lépésben arra akarja kötelezni a cégeket, hogy hozzák nyilvánosságra, hány külföldit foglalkoztatnak, ezzel ösztönözve őket a britek felvételére.

Még az EU-ellenes Egyesült Királyság Függetlenségi Párt is azt mondta, ez „túl messzire megy”. Az egyik európai parlamenti képviselőjük, Roger Helmer szerint ha a kormányzó konzervatívok helyett ők álltak volna elő hasonlóval, már fasisztának bélyegezték volna őket.

Nem fogjuk arra kérni a vállalatokat, hogy listázzák, közzétegyék, megnevezzék vagy bármilyen más módon azonosítsák őket,

nyugtatott mindenkit Michael Fallon védelmi miniszter. A cégeket egyszerűen arra kérhetik, hogy

a kormány felé jelentsék a külföldi dolgozók számát,

hogy lássák, a gazdaság milyen részei szorulnak rájuk.

A brit kormány eddig nem volt hajlandó kizárni, hogy a várhatóan jövőre induló kilépési tárgyalások végén nem küldik haza a már ott dolgozókat. Liam Fox kereskedelmi miniszter a múlt héten egyenesen arról beszélt, hogy máskülönben az egyik adujukat adnák fel az egyezkedéshez.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!