Orbán nem készül beszámolni Brüsszelben a népszavazás eredményéről

2016.10.20. 08:34
Csütörtök este uniós csúcs, az egyik téma a migráció. Orbán Viktor nem készül külön beszámolóval az október 2-i népszavazásról. Belgium megtorpedózhatja az EU és Kanada közötti szabad kereskedelmet, vita lesz a szíriai rezsimet támogató Oroszországról, és Theresa May bejelenti, hogy a brit kilépés visszafordíthatatlan.

„A migrációs válságot már kezeltük, a mostani nem válságcsúcs lesz” – mondta az EUrologusnak a csütörtök-pénteki EU-s csúcstalálkozó programjára rálátó uniós forrás, arra célozva, hogy az utóbbi hónapokban kevesebb, mint tíz százalékra csökkent az Európába érkező bevándorlók száma tavalyhoz képest. A találkozó szervezői nem számítanak rá, hogy az EU-s országok kormányfői megbeszélik a bevándorlásról szóló magyar népszavazás eredményét. „Feltételezem, hogy Orbán miniszterelnök úr meg fogja említeni a felszólalásában, és a többiek hozzászólhatnak. Nem terveznek vitát.” Kormányközeli forrásból úgy értesültünk, hogy a miniszterelnök nem készül külön beszámolóval.

Az állami vezetők várhatóan szót ejtenek arról, hogy a menedékkérők áthelyezése mellett vagy helyett milyen más módokon vállalhatnak szolidaritást egymással az uniós országok a bevándorlás kezelésében. Magyarország a menekült-áthelyezésben továbbra sem kíván részt venni, a befogadási politikát kivenné az EU hatásköréből, és a tagállamokra bízná, kiknek és milyen feltételekkel nyújtanának menedéket, kiket engednének letelepedni az országaikban. A magyar kormány a határvédelemre fordított kiadásokkal és a Közel-Keletre juttatott pénzügyi segítséggel szeretné kivenni a részét az uniós szolidaritásból.

 

Vallónia nem kér a kanadai szabadkereskedelemből

A csúcstalálkozón meg kell puhítani három uniós országot, Romániát, Bulgáriát és Belgiumot, hogy hagyják jóvá a Kanada és az EU közötti szabad kereskedelemről szóló megállapodást.

szerződést a tervek szerint október 27-én írnák alá. Románia és Bulgária hajthatatlan, csak kanadai vízummentességért cserébe adják áldásukat az alkura, Belgium pedig egyik régiójának, Vallóniának a beleegyezésére vár.

A szociáldemokrata kormányzás alatt álló Vallónia törvényhozása ugyanis pénteken leszavazta a szabadkereskedelmi megállapodást. Úgy gondolják, hogy az abban lefektetett szabályok túl nagy hatalmat adnak a multinacionális cégeknek.

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau türelmetlenül kommentálta, hogy az EU nem tud pontot tenni a megegyezés végére, holott a hivatalos tárgyalások már több, mint két éve befejeződtek. „Ha egy-két héten belül az derül ki, hogy Európa képtelen aláírni egy előremutató kereskedelmi egyezményt egy olyan országgal, mint Kanada, akkor

mégis mire gondolnak, kivel tud majd üzletelni Európa a következő években?

– idézte a Guardian.

„Egyre csak bonyolultabb lesz, ahogy haladunk előre” – fűzte hozzá egy brüsszeli diplomata. „Nincs sok időnk. Reméljük, hogy Belgium nagyon hamar megoldja az ügyet. Úgy tűnik, hogy Vallónia sem tudja, hogy pontosan mit akar.”

Őszinte vita Oroszországról

Az Európai Unió a Krím-félsziget elcsatolása és a kelet-ukrajnai háború kitörése óta kereskedelmi szankciókkal sújtja Oroszországot. Az uniós államok eddig egyhangúlag támogatták ezeket a büntetéseket, habár többen felemelték a hangukat, hogy nyomásgyakorlás helyett inkább kompromisszumra kellene törekedni Moszkvával. Franciaország, Olaszország és Magyarország sem elégedettek a saját gazdaságuknak ártó szankciókkal.

Miután azonban a Putyin által támogatott szíriai rezsim civil áldozatokat követelő brutális bombázásba kezdett az észak-szíriai Aleppóban szeptember végén, sok európai vezetőben megérett az elhatározás, hogy szigorúbb szankciókat kell bevezetni Moszkva ellen. „Őszinte vitára készülünk Oroszországról” – mondta egy uniós forrás. „Ezt a vitát már rég le kellett volna folytatni” – tette hozzá egy másik diplomata. Szóba kerülhetnek az orosz kibertámadások, a háborús helyzetről szándékosan félreinformáló propaganda, európai államok légterének megsértése, és a francia szélsőjobboldali pártnak nyújtott orosz pénzügyi segítség kérdése is.

A brit kilépés visszafordíthatatlan

A brit miniszterelnök, Theresa May először szólal majd föl uniós csúcstalálkozón. Brüsszelben arra számítanak, hogy a brit belpolitikai helyzetről fog beszélni, és megerősíti majd, hogy az Egyesült Királyság márciusban beadja az elszakadási kérelmet az Európai Uniótól. A tárgyalások még nem kezdődnek el, de úgy készülnek, hogy a kormányfő kijelenti: a brit kilépés visszafordíthatatlan.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!