Elmaradhat a brexit?

2016.11.03. 11:48 Módosítva: 2016.11.03. 11:50
Egy bírósági ítélet szerint a brit kormánynak a parlamenttel kellene megszavaztatnia a kilépést az EU-ból.

A brit parlamentnek szavaznia kell róla, hogy az Egyesült Királyság megkezdhesse a kilépési tárgyalásokat az Európai Unióból egy brit bírósági döntés szerint. A BBC szerint ez azt jelenti, hogy a kormány csak parlamenti beleegyezéssel adhatja be a szigetország hivatalos kilépési kérelmét az EU-hoz.

Emiatt nem kizárt, hogy a brexitből nem lesz semmi, mert a népszavazás csak konzultatív volt (azaz az eredmény nem kötelezi a brit országgyűlést), és a képviselők között kialakulhat maradáspárti többség. A kormányzó konzervatívoktól sokan az uniós tagság melett kampányoltak. A legnagyobb ellenzéki Munkáspárt túlnyomó része, a skótok és a liberálisok pedig gyakorlatilag mind az EU-tagság mellett állnak. Más kérdés, hogy a képviselők szembe mernének-e menni a népszavazás eredményével.

A Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn szerint ők tiszteletben tartják a brit választók döntését. Ha így lesz, bőven elég szavazatot kaphat a kilépési döntés.

Nigel Farage, az EU-ellenes Függetlenségi Párt volt vezetője mégis attól tart, hogy a képviselők blokkolhatják vagy elhalaszthatják a brexitet, és a kormány kikapna egy szavazáson. Egy olyan forgatókönyv miatt aggódik, amivel csak „félig” lépnének ki: jogilag ugyan otthagynák az EU-t, de maradnának a közös piacban. Így továbbra is szabadon mehetnének uniós munkavállalók az Egyesült Királyságba.

Az uniós alapszerződés kilépésről szóló cikkét megfogalmazó John Kerr arra figyelmeztetett, hogy a brexit „nem visszavonhatatlan”, akár a kérelem benyújtása után egy-másfél évvel is érdemes lenne átgondolni a lépést.

A végén az EU bírósága dönthet?

A kormány mindenesetre nem tart attól, hogy veszélybe kerülne vagy csúszna a brexit-tárgyalások jövő márciusig tervezett elindítása, és bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen, így az nem jogerős. Várhatóan decemberben kerül újra bíróság elé az ügy, írja a Guardian, de végső esetben akár az Európai Unió bíróságán is kiköthet az egész.

Európai Bizottság: belső ügy

Az Európai Bizottság szóvivője szerint „belső jogi és alkotmányos” ügyről van szó. Margaritisz Szkinasz hozzátette, hogy Theresa May miniszterelnök holnap telefonon egyeztet a Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel.

Beindultak az országrészek

A bírósági ítéletre a skót kormány is felkapta a fejét. Nicola Sturgeon első miniszter arra utalt, hogy beszállhatnak az ügybe a brit kormány ellen.

Wales-i kollégája, Carwyn Jones külön-külön az Egyesült Királyság minden országrész devolúciós parlamentjével (Wales-ével, Skóciáéval és Észak-Írországéval) megszavaztatná a kilépési kérvény beadását, bár arról nem beszélt, ez hogyan következne az ítéletből.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!