Jövőre indul az uniós ingyenvonat

2016.11.18. 19:04 Módosítva: 2016.11.19. 17:56

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő pénteken elmondta, kísérleti projektként már jövőre elindul az Európai Unió ingyenes Interrail programja – írja az MTI. Ujhelyi közleményében azt írta, két év megfeszített munkája után megvan az első siker az Interrail-bérlet programban.

Ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk, az Interrail program ötletét két német aktivista dobta be először, akiktől előbb Ujhelyi István, majd Manfred Weber EP-képviselők vették át az Európai Unió népszerűsítésére. Ennek lényege tulajdonképpen annyi, hogy 18 éves korában minden EU-s állampolgár kapna egy 22 napos, korlátlan utazásra feljogosító vasúti bérletet, amellyel bejárhatnák az unió országait.

Ujhelyi pénteken közölte, hogy az Európai Bizottság döntésének értelmében 50 millió eurót, azaz 15,5 milliárd forintnak megfelelő összeget különítenek el az Interrail program kísérleti jellegű beindítására az oktatási és ifjúsági programokra létrehozott 200 milliós keretből.

A szocialista képviselő elmondta, a program mentoraként azt tartja az elsődleges célnak, hogy a program olyan fiataloknak adjon eszközt, akiknek egyébként nincs lehetőségük saját erőből megismerni más európai országokat és kultúrákat.

Azt is hozzátette, hogy ez sok tízezer magyar fiatalnak nyújthat egyedülálló lehetőséget, valamint hogy éppen most, amikor az Európai Unió integritását számos populista erő kérdőjelezi meg, különösen fontos lehet egy ilyen egyesítő program létrejötte.