Nem kérdezhették budapesti útjáról az uniós biztost

2016.11.28. 23:12 Módosítva: 2016.11.29. 12:28
Megakadályozták az Európai Parlament (EP) ipari bizottságában, hogy Jávor Benedek EP-képviselő az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős biztosát, Günther Oettingert kérdezze, aki májusban Klaus Mangold orosz kapcsolatokkal rendelkező német üzletember magángépén utazott Budapestre.

A zöldpárti EP-képviselő arról faggatta volna Oettingert, akinek májusi útjára is Jávor írásos kérdése nyomán derült fény, hogy Mangold mennyiben érdekelt digitális ügyekben.

Az EP ipari szakbizottságának elnöke, a lengyel Jerzy Buzek, aki ugyanannak a pártcsaládnak, az Európai Néppártnak a tagja, mint Oettinger, félbeszakította Jávort, mondván, tartsa magát a szakbizottság napirendjéhez.

Oettinger az uniós javaslattevő szerv, az Európai Bizottság digitális fejlesztésekről szóló terveiről tájékoztatta a parlamenti testületet.

„A demokrácia alapja az intézmények és a szabályok,” mondta Buzek Jávornak, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság hatáskörébe, illetve az EP alkotmányjogi szakbizottsága alá tartozik az ügy.

Az Európai Bizottság nem érti a problémát

Az Európai Bizottság  korábban nem látott kifogásolnivalót abban, hogy Oettinger az orosz érdekek lobbistájaként is számon tartott Mangold magángépén repült Budapestre májusban egy digitális autókról szóló konferenciára. Jean-Claude Juncker, az EB elnöke úgy nyilatkozott, Oettinger útja miatt nem érti, miért kellene szankciót alkalmaznia a német biztossal szemben.

Pedig az uniós szabályok szerint a biztosok nem fogadhatnak el 150 eurónál nagyobb értékű ajándékot, illetve jelenteniük kell, ha lobbistákkal találkoznak. A magyar kormány szerint a költségeket a Mangolddal között keretszerződés értelmében az üzletember állta.

Jávor közölte: még soha nem tapasztalta, hogy egy EP-képviselőt megakadályozzon egy parlamenti bizottság elnöke abban, hogy kérdést tegyen fel a biztoshoz. Több zöldpárti képviselő is kitért Oettinger budapesti útjára, de a német biztos érdemben nem válaszolt. Azzal felelt az elhangzott kérdésekre, hogy szeretné a visegrádi országokat is bevonni a digitális autók fejlesztésébe.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint azonban Mangold nem foglalkozik digitális ügyekkel, ezért közös repülőútja Oettingerrel nem számít hivatalos találkozónak, amit be kellett volna jelentenie. Jávor szerette volna a biztostól megkérdezni, hogy Mangold akkor milyen ügyekben érdekelt, mert Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy évek óta szerződésben áll a magyar kormánnyal, és tanácsokat ad, többek között digitális ügyekben is.

Jávor gyanúja szerint Oettinger tanácsokat adott Mangold közbenjárásával a magyar kormánynak azzal kapcsolatban, hogyan védje ki az Európai Bizottság vizsgálatait a paksi bővítéssel kapcsolatban. Oettinger annyit reagált, hogy ő maga már két éve nem foglalkozik energiaügyekkel.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !