Százezer fiatalt várnak az uniós szolidaritási testületbe

2016.12.07. 15:15 Módosítva: 2016.12.07. 20:49

Mától regisztrálhatnak a 17 és 30 év közötti fiatalok az Európai Szolidaritási Testületbe, hogy önkéntesként vagy gyakornokként 2–12 hónapig dolgozhassanak valamelyik uniós államban, vagy a környező országok egyikében.

Választhatnak, hogy milyen területen szeretnének segíteni: oktatás, egészségügyi ellátás, társadalmi integráció, élelmiszer elosztása, menedékhelyek építése, a migránsok és menekültek befogadásához, támogatásához és integrációjához való hozzájárulás, környezetvédelem és természeti katasztrófa-megelőzés kerülnek elő példaként az Európai Bizottság szerdán közzétett tájékoztatójában.

„Gyakran akkor vagyunk a leginkább készek arra, hogy kimutassuk a szolidaritásunkat, amikor veszélyhelyzettel találkozunk. Amikor a portugál hegyek lángoltak, olasz repülőgépek oltották a tüzet. Amikor áradás okozott áramszünetet Romániában, svéd generátorok gyújtottak fényt. Amikor több ezer menekült érkezett a görög partokra, szlovák sátrakban leltek menedékre” – mondta szeptemberben az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, amikor bejelentette, hogy az EU vezetése egy új kezdeményezésbe szeretné bevonni az európai fiatalokat.

Egy mozgalmat szeretnének kovácsolni

2020 végéig százezer fiatalt szeretnének, hogy csatlakozzon az Európai Szolidaritási Testülethez, amit magyarul először szolidaritási „hadtestnek” kereszteltek, de az Európai Bizottság jó szándékú magyar kollégáinak a kérésére az utolsó pillanatban áthangolták a kevésbé militáns verzióra a csapat nevét.

Eddig is működött önkéntességi programja az Európai Uniónak, az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS). A különbség az lesz, hogy ezentúl több pénz jut rá, és hogy a résztvevőknek el kell fogadniuk a testület „küldetésnyilatkozatát”. Ennek az a lényege, hogy aki belép, elkötelezi magát, hogy hozzájárul „az emberek közötti szolidaritás előmozdításához, a különböző kultúrák és hagyományok tiszteletben tartása mellett.”

Félbe szakították az önkéntesség veszélyeit firtató kérdést

A mozgalom startját nem a legszerencsésebben időzítették. A hétvégén látott napvilágot a hír, hogy október közepén meggyilkoltak egy 19 éves német önkéntes lányt, aki a Freiburgba érkező menekültek megsegítésében vett részt. Egy 17 éves afgán menekült a gyanúsított, akit őrizetbe vettek.

Az EurActiv riportere, Georgi Gotev megkérdezte a szolidaritási testületről nyilatkozó három uniós biztost, hogy az eset fényében kommentálják, mennyire biztonságos az önkénteskedés. Az Európai Bizottság szóvivője közbevágott: „ez egy olyan téma, amely nagyon magánjellegű. Kihatással lesz persze az önkéntes munkára, de kérem, az ügyet most ne részletezze.”

Krisztosz Sztilianidész, a válságkezelést és segélypolitikát felügyelő biztos azt válaszolta: „a biztonsági kérdésekkel kapcsolatban mindent megteszünk, amit meg tudunk tenni, de biztosítani azt nem lehet, hogy mindig mindent sikerül megelőzni és megakadályozni. Nyilvánvalóan azt vizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk még jobbá tenni a helyzetet a helyszínen. Abban megegyeztünk, hogy kerülni fogjuk, hogy önkéntesek veszélyes területeken dolgozzanak.”

Önkéntesség vagy gyakornokság

A gyakorlatban úgy néz ki a program, hogy helyi hatóságok, civil szervezetek vagy vállalkozások a Bizottság finanszírozásával toborozhatnak önkénteseket. Az EVS-nél már regisztrált szervezetek elvileg automatikusan akkreditációt kapnak. Hozzájuk közvetítik majd az adatbázisba feliratkozó fiatalokat, akiktől a szervezők és a közvetítők nem kérhetnek pénzügyi hozzájárulást vagy díjazást azért cserébe, hogy valaki részt vesz a projektjükben.

Kétfajta tevékenységre lehet jelentkezni:

  • Teljes munkaidőben, támogatás fejében végezhető önkéntes munkára. A megélhetési költségeket, mint az étkezés, szállás és zsebpénz, valamint az utazás és a biztosítás, főszabály szerint a program fedezi. Az orvosi költségeket, életbiztosítást, kórházba szállítást, és hazaszállítást, felelősségbiztosítást, okmányok elvesztését/ellopását és menetjegyeket fedező biztosítást állják még ezen kívül.
  • Állásra, szakmai gyakorlatra, vagy tanulószerződéses gyakornoki képzésre. Itt munkaszerződést kötnek, fedezik az állásinterjún való megjelenéshez szükséges utazást és szállást, és ha sikerül a felvételi,  az áttelepülés és a hazaút költségét is kifizetik. Ezen kívül bejelentik őket annak az országnak az egészségbiztosítási rendszerébe, ahol dolgozni fognak.

A feliratkozás nem garancia

Az europa.eu/solidarity-corps honlapon lehet regisztrálni. Felhívják a figyelmet, hogy a regisztráció nem garantálja a felvételt valamelyik projektbe, mivel az a projektek rendelkezésre állásától és a jelentkezők érdeklődésétől függ. Az első kiküldetésekre 2017 júniusában kerülhet sor.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport