Orbán Viktor exkluzív napot tart Brüsszelben

2017.01.26. 12:21
A kormányfő nem nyilvános látogatáson értekezik Európa és a világ jövőjéről csütörtökön.

Orbán Viktor Brüsszelben tölti a csütörtököt, és konzervatív–kereszténydemokrata szervezetek programjain vesz részt.

Fél kettőkor beszédet mond a német konzervatív pártalapítvány, a Konrad-Adenauer-Stiftung és az Antall József Tudásközpont ebéddel egybekötött kerekasztal-beszélgetésén. A téma: „Európa 2017-ben”. Az eseményen meghívóval lehet csak részt venni. Az Antall József Tudásközpont brüsszeli irodájában kedvesen megköszönték az érdeklődést, hogy tudósíthatunk-e a magyar olvasók számára érdekesnek ígérkező beszédről, de elmondták, hogy a rendezvény zártkörű, és a helyek megteltek. Felajánlották ugyanakkor, hogy figyelemmel lehet majd kísérni a közvetítést a magyar közmédiában.

A miniszterelnök délután a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) vezetőségi ülésén vesz részt. A világ kereszténydemokrata pártjait tömörítő nemzetközi szervezetnek Orbán Viktor az egyik alelnöke. A CDI elnöke Andrés Pastrana volt kolumbiai államfő. A vezetőségben ül többek között a São Tomé és Príncipe-i miniszterelnök Patrice Trovoada, a volt libanoni elnök Amin Dzsemajel, a legnagyobb angolai ellenzéki párt vezetője Isaías Samakuva és a volt panamai kancelláriaminiszter Milton Henríquez.

A kormany.hu honlapja csütörtökre nem számol be kiemelt eseményről. A Konrad–Adenauer–Stiftung, az Antall József Tudásközpont és a CDI honlapján sem tüntették föl a rendezvényeket.  A tévéműsorban nem találtuk meg, hogy mikor lesz a közvetítés, az MTI naptárában sem volt nyoma a programnak.

A kereszténydemokraták keményen elítélik a populizmust

A Kereszténydemokrata Internacionálé vezetősége évi rendszerességgel összeül, és megvitatja, hogy milyen politikai iránymutatást adjanak a hetvennégy tagpártjuknak, és tizenkét megfigyelő tagjuknak. A tavaly áprilisi lisszaboni ülésükön foglalkoztak a terror elleni harccal, a vallás- és lelkiismereti szabadság védelmével, migrációval, offshore cégekkel, és elfogadtak egy kőkemény határozatot a populizmus ellen.

A Kereszténydemokrata Internacionálé figyelmeztetett rá, hogy a történelem legszomorúbb fejezeteit a populizmus írta. Felhívta a világ országainak figyelmét, hogy harcoljanak a populizmussal, méghozzá úgy, hogy garantálják a népeiknek a szabadságot, az oktatást, és hogy a valóságnak megfelelő tájékoztatást nyújtanak nekik. Vissza kell állítani a felelősségteljes politikai hatalom méltóságát, és a politika presztízsét, azáltal, hogy erősítik és átláthatóbbá teszik a közintézményeket, írták. Újjá kell éleszteni a demokratikus politikai kultúrát, és olyan eljárásokat kell bevezetni, amelyek minden országban figyelik, hogy erőre kapott-e a populizmus.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !