A paksi bővítés utolsó akadályát bontaná Lázár Brüsszelben

2017.02.21. 12:13
Ismét Brüsszelbe utazik Lázár János, hogy az uniós kvázi-kormány, az Európai Bizottság tagjaival egyeztessen.

Várhatóan a paksi bővítést akadályozó utolsó uniós eljárás lezárása lesz a legfontosabb téma a Miniszterelnökség vezetőjének február 21-i látogatásán. Az Európai Bizottság már csak azt vizsgálja, van-e állami támogatás a beruházás mögött.

Húzódik az utolsó paksi döntés

Lázár János novemberben arról beszélt, hogy hamarosan lezárhatják az eljárást, és a Politico egy november 23-i dátumot is megszellőztetett. Mi is hallottunk olyan pletykát, hogy a döntés gyakorlatilag megvan: megállapítják ugyan, hogy a beruházás mögött van állami támogatás, de az bizonyos feltételekkel nem ellentétes az uniós szabályokkal.

D  YT20170216036
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Hivatalosan viszont azóta se lépett az Európai Bizottság. Lázár János a múlt heti kormányinfón nekiment a testületnek a döntés elhúzódása miatt. Lassan felvetődik, hogy miért diszkriminálják Magyarországot – jegyezte meg. Arra utalt, hogy a késedelem mögött nem nyugat-európai gazdasági érdekek, hanem a „jog és a bürokrácia dzsungele” állhat.

Perveszély miatt óvatoskodhat a Bizottság

Margarethe Vestager versenyjogi biztos a Bruxinfo szerint decemberben arról beszélt, hogy „még mindig van néhány olyan kérdés, aminek nem jártunk teljesen utána”. A Bizottság majdani döntését élénk figyelem övezi olyan tagállamokban, ahol az atomenergia felhasználása politikailag ellentmondásos témának számít, célzott Ausztriára és Németországra, és a paksi projekt az uniós energiapiacot is érinti. A brüsszeli híroldal felidézte, hogy az osztrákok az Európai Bíróságon indítottak pert, miután a Bizottság engedélyezte a brit Hinkley Point atomerőmű állami támogatását, mert szerintük ez torzítja az uniós versenypiacot, és Paks II. is így járhat.

Az uniós költségvetésről is egyeztet Lázár

Lázár János a paksi bővítés mellett azzal indokolta a brüsszeli útját, hogy több vita is van a Magyarországra szánt források sorsáról. Az Európai Bizottság többek között a szállítói előlegeket vitatja, mert úgy véli, hogy a magyar állam túl nagy arányban fizet így ki pénzt garancia nélkül. A kormány viszont szeretné mielőbb kipörgetni a támogatásokat és arra hivatkozik, hogy a magas előlegekkel a cégek nem kerülnek pénzszűkébe a fejlesztések megvalósításánál.

A Miniszterelnökség vezetője Günther Oettingerrel is találkozik. A korábbi energiaügyi biztos tavaly egy furcsa magyarországi útja miatt keveredett botrányba, és felmerült, hogy a paksi bővítés ügyében is szerepet játszhat. A biztos hivatala arról tájékoztatott minket, hogy az új szakterületéről, az uniós költségvetésről és a következő többéves EU-büdzsé irányairól fognak egyeztetni. Günther Oettinger hamarosan benyújtja a javaslatot a 2020 utáni pénzügyi keretre, és arról indított egyeztetéssorozatot, hogy mire költsenek többet. A Miniszterelnökségen korábban azzal is számoltak, hogy a következő költségvetésben már nem lesznek vissza nem térítendő támogatások, bár ez elég durva változtatás lenne.

Lázár János szokás szerint egy kávéra is leül Navracsics Tibor magyar biztossal.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!