John Lennon rajongó az Európai Tanács elnöke

2017.06.22. 20:18
Olyan Európát építünk, amelyik megvédi a polgárait, visszhangozták az uniós vezetők a brüsszeli csúcstalálkozójukon.

„Hozzákezdtünk, hogy megformáljuk azt az Európát, amelyik megvédi a polgárait” – mondta Emmanuel Macron francia elnök az európai uniós csúcstalálkozó szünetében csütörtökön. A terrorizmus, a migráció és a klímaváltozás hatásait sorolta föl olyan veszélyekként, amelyekkel szemben az Európai Uniónak fel kell lépnie.

Két döntést hoztak az uniós kormányfők és államfők csütörtök délután, amely elkezdheti felépíteni a saját magát megvédeni képes Európát.

  1. Szeretnék, ha a közösségi médiáról villámgyorsan, automatikusan le lehetne szedni a terrorizmusra biztató üzeneteket, nyomon követni a terrorizmusra felbujtó szervezetek és a célközönségük közötti kommunikációt. Ezt azt jelenti, hogy olyan alkalmazások fejlesztését fogja támogatni az Európai Unió, amelyek kiszűrik a gyanúsan terrorizmusra felbujtó tartalmakat a Facebookon, a Twitteren és a többi hálózaton. Mindezt úgy, hogy közben tiszteletben tartanák a felhasználók privát szférához való jogát, hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár.
  2. Az uniós országok a jövőben össze fogják hangolni a katonai védelmi fejlesztéseiket. A következő három hónapban fogják eldönteni, hogy melyik országok vesznek részt ebben az új együttműködésben, milyen feltételekkel, és mit fognak vállalni. Nem lesz kötelező mindenkinek belépni, de az ötletet nagyon erősen támogató Franciaország és Németország szeretné, ha mindegyik, a brit kilépés után az unióban maradó tagállam szerepet vállalna benne. Felállítanak egy közös európai pénzalapot is, amelyet védelmi fejlesztésekre lehet fordítani.

Donald Tusk, a csúcstalálkozó elnöke történelmi lépésnek nevezte ezt a döntést. Jean-Claude Juncker, az Európai Unió kormányaként működő Európai Bizottság vezetője arra emlékeztetett, hogy már a 2009-ben életbe lépett uniós alapszerződésben, a Lisszaboni Szerződésben is lefektették azt a lehetőséget, hogy az EU országai közös védelmi politikát folytassanak, de azóta nem használták ezt az opciót. Juncker felsorolta, hogy nagyon is van hova fejleszteni az uniós védelem hatékonyságát: „178 féle fegyverrendszerünk van az Európai Unióban, míg az USA-ban csak 37. 17-féle tankot használunk, miközben az USA csak egyet. Feleannyit költünk védelmi kiadásokra, mint az Egyesült Államok, de a hatékonyságunk csak 15 százaléka az amerikainak.”

 

Tusk arról álmodozik, hogy Nagy-Britannia meggondolja magát

Az ülés előtt Donald Tusk azt nyilatkozta: annyiféle hír kering róla, hogy Nagy-Britanniában mit szeretnének kihozni az unióból való kiválásról, hogy még azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a britek meggondolják magukat, és az EU-ban maradnak. „You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one” – idézte John Lennon „Imagine” című dalát, és hozzátette: az Európai Unió is álmokra épült, miért ne teljesülhetne az az álom is, hogy az Egyesült Királyság nem lép ki a közösségből?

Az AFP hírügynökség a találkozó szünetében rákérdezett, hogy mennyire gondolta ezt komolyan, és hogy ezek szerint John Lennont jobban szereti-e, mint Paul McCartney-t. „A politikában talán az a legjobb dolog, hogy minden lehetséges. Ugyanakkor realista is vagyok. A végső döntés Nagy-Britanniáé és a brit polgároké. 

És természetesen jobban szeretem John Lennont.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !