A civiltörvény miatt is uniós eljárás jön

2017.07.12. 09:12
Csütörtökön indíthat az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást a civiltörvény miatt, a CEU-ügyben pedig továbblép.

A civiltörvény miatt is kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság, értesült a Bruxinfo. Az uniós testület havonta hirdeti ki, milyen ügyekben kezd vizsgálatot vagy lép új szakaszba.

A júliusi csomagban, amelyet most csütörtökön fognak bejelenteni, már a külföldről – akár közvetlen uniós forrásból – támogatást kapó civil szervezeteket szerintük megbélyegző magyar jogszabály is benne lesz.

Változtattak, de a lényeg maradt

A Bruxinfo szerint az EU-tól független Európa Tanács alkotmányjogi szervezetének, a Velencei Bizottságnak a jelentésére vártak. Ők korábban készítettek egy véleményt a jogszabályról, amelyet a kormány a már más, hasonló esetekben is bedobott taktikájával kezelt: a kisebb kérdésekben engedett, de a lényegen nem változtatott. Fennmaradt az a kötelezettség, hogy a szervezeteknek valamennyi sajtótermékükön fel kell tüntetniük a külföldi finanszírozásukra vonatkozó adatokat (ráadásul a törvény kivételez többek között a sport- és egyházi szervezetekkel).

A Velencei Bizottságot ennyivel nem sikerült leszerelni. A törvény emellett sértheti az uniós belső piaci szabályozást és az alapvető jogok chartáját.

A CEU-ügy is gördül tovább

Az Európai Bizottság a felsőoktatási törvény módosítása miatt áprilisban indított eljárást is továbblépteti a következő szakaszba a Bruxinfo szerint. A kérdés az, hogy egy vagy két hónapot adnak majd a válaszra. Egyrészt tudják, hogy október környékére le kellene rendezni az ügyet, különben megszűnhet a CEU, másrészt viszont itt már kemény jogászkodás megy mindkét oldalról, ami időbe telik. Ha nem sikerül megegyezni, akkor az Európai Bíróságnál indulhat per, ez viszont nem egy gyors eljárás.

A Fidesz néppárti tagsága is tét

Ha a két ügyben viszont nem enged a Fidesz-KDNP, az uniós pártcsaládjuknál is bajban lehetnek. Az Európai Néppárt áprilisban fejmosásra hívta be Orbán Viktort, ami után közleményben állt ki a CEU és a civil szervezetek mellett, valamint elítélte a „durván félrevezető nemzeti konzultációt és az uniós intézmények elleni „elviselhetetlen támadásokat. Többek között azt kérték, hogy a CEU maradhasson nyitva és függesszék fel a módosításban rögzített határidőket. Mivel az európai bírósági per végére valószínűleg már rég bezárnák a CEU-t Magyarországon, az Európai Néppárt tűnik az egyetlennek, ami még időben hatni tud a Fideszre.

Az áprilisi közlemény szerint arra kérték Orbán Viktort és a magyar hatóságokat, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést, amivel megfelelnek az Európai Bizottság kérésének, azaz ne várják meg, amíg az Európai Bíróság elé kerül az ügy.

Orbán Viktor megnyugtatta a Néppártot, hogy így is tesz majd.

– írták. Utólag Rogán Antal viszont azt mondta: „bármilyen jogi eljárás indul ellenünk, akkor a kormány természetesen komolyan fontolóra vesz minden egyes jogi érvet, amit az Európai Bizottság közöl”. Vagyis nem feltétlenül tesznek eleget a kérésnek, és azóta se változtattak.

Az uniós jog be nem tartásának gyanúja miatt indult kötelezettségszegési eljárások száma egy nemrég kiadott jelentés szerint egyébként öt éves rekordot döntött.