Maradhatnak a schengeni övezeten belüli határellenőrzések

D KOS20160425007
2017.09.27. 14:30
Az Európai Bizottság javaslata szerint a tagállamok kivételes esetben és legfeljebb három évig tarthatják fenn a határellenőrzéseket.

A belső határok működését rendező schengeni szabályok felülvizsgálatára tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság. Ezek alapján a tagállamok kivételes esetben meghosszabbíthatják az ellenőrzéseket a schengeni övezeten belül.

Ezt a hosszabbítást akkor engedhetnék meg, ha ugyanaz a veszély egy éven túl fennáll, és ha azt a tagországok területén belül hozott rendkívüli intézkedésekkel, például szükségállapot elrendelésével is megpróbálták kezelni.

A határokon átnyúló terrorfenyegetettség miatt az Európai Bizottság szerint előfordulhat, hogy az eddig érvényes határidő nem elég a tagországoknak a kivételes határellenőrzés fenntartására, ezért a schengeni határellenőrzési kódex 25. és 27. cikkében előírt határidő módosítását javasolja egy évre.

A tervezet része annak a csomagnak, amire Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében már utalt. A javaslat erőteljesebb eljárási biztosítékokat javasol, hogy a belső határokon végzett ellenőrzések továbbra is csak kivételek legyenek. Dimitrisz Avramopulosz belügyi biztos megismételte:

a schengeni övezeten belüli szabad mozgás az Európai Unió egyik alapvívmánya, amelyet meg kell őrizni.

A megerősített szabályok megerősítik az együttműködés kötelességét a szomszédos tagállamokkal is, különösen azért, hogy a lehető legkisebbre csökkentse a hatást a szabad mozgásra.

Dimitrisz Avramopulosz a javaslat ismertetésekor bejelentette azt is, hogy az Európai Bizottság felszólítja a tagállamokat: határozzanak Bulgária és Románia felvételéről a schengeni térségbe, valamint Horvátország teljes jogú taggá válásáról, ha ennek minden feltételét teljesítik.

Az Európai Bizottság azért vizsgálta felül a schengeni övezet szabályait, mert 2006 és 2015 között a schengeni övezet tagállamai 36 alkalommal éltek az ideiglenes határellenőrzés visszaállításának lehetőségével. Tették mindezt úgy, hogy elvileg egy rendkívüli intézkedésről van szó, amivel különleges esetekben élhetnek a tagállamok. Igazolniuk kell hozzá, hogy a közállapotokat és a belső biztonságot komolyan érintő fenyegetés leselkedik rájuk.

Most Ausztriának, Németországnak, Dániának, Svédországnak és Norvégiának van engedélye ideiglenes hosszabbításokra, de ez novemberben lejár le és nincs rá jogi lehetőség, hogy tovább meghosszabbítsák. Az Európai Bizottság álláspontja szerint a továbbiakban már nem lehet azokra az indokokra hivatkozni, amelyek miatt 2016 óta ezek az országok ideiglenes határőrizetet tartanak fenn. Csak akkor lenne erre lehetősége a schengeni térség országainak, ha más súlyos fenyegetettségre hivatkozva kérvényeznék az ideiglenes határőrizetet.

Borítókép:  Osztrák rendõrök ellenõrzik a jármûveket a Hegyeshalom és Miklóshalma (Nickelsdorf) közötti határátlépési pontnál 2016. április 25-én miután az osztrák rendõrség elkezdte az elõre meghirdetett szúrópróbaszerû ellenõrzést a migránsok és az embercsempészek kiszûrése érdekében.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI