Brexit: a főtárgyaló szerint nyugtalanító a dolgok állása

2017.10.12. 15:08
Továbbra is elbeszélnek egymás mellett a felek, Barnier patthelyzetről beszél a szétválás pénzügyi kérdésében, ezért nem javasolja az Európai Tanácsnak, hogy továbblépjenek a kereskedelem és a jövőbeli kapcsolatok tárgyalására.

A Brexit tárgyalások ötödik köre után csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Michel Barnier, EU főtárgyaló és David Davis, az Egyesült Királyság képviselője. A tárgyalók nyilatkozatait hallgatva úgy tűnik továbbra is, hogy a felek elbeszélnek egymás mellett a lényegi kérdéseket illetően. Az európai fél a tárgyalási témák sorrendjének fontosságát hangsúlyozta, ami nélkül Barnier szerint nem lehetnek eredményesek a tárgyalások. Davis szerint ugyanakkor több ponton is sikerült eredményeket elérni.

Az elsődleges kérdés a tárgyalások során továbbra is a szétválás pénzügyi alapjairól való megállapodás. E tekintetben Barnier szerint nincs előrelépés, Davis szerint pedig addig nem lehet politikai megállapodást kötni ameddig a technikai részletekről nem állapodnak meg.

Barnier és Davis egyetértettek abban, hogy Theresa May firenzei beszéde lendületet adott a tárgyalásoknak. A brit miniszterelnök Olaszországban elmondott beszéde után az EU tárgyalói arra számítottak, hogy az Egyesült Királyság végre mond valami konkrétumot a pénzügyi vállalásaik tekintetében, ez azonban még várat magára.

Az Európai Unió állam- és kormányfői a jövő heti csúcson tárgyalnak majd a következő lépésekről és ott dől majd el, hogy Barnier kap-e bővebb mandátumot a tárgyalások folytatására, de ameddig a pénzügyi kérdésekben nincs előrelépés a felek között, erre kevés az esély.

Az Egyesült Királyságban élő EU-s állampolgárok helyzetével kapcsolatban konkrét javaslatokról beszélt David Davis: ezek szerint az érintettek egy egyszerűsített eljárással, a jelenleg meglévő papírjaikat egyszerűen lecserélve szerezhetik majd meg új tartózkodási engedélyüket, jogállásukat pedig a kilépési törvény fogja pontosan rendezni.