Jövő karácsonyra egyszerűbb lesz az online vásárlás

2017.11.23. 07:55

Egy bizottsági felmérés az összes vizsgált weboldal 63 százalékánál tárt fel területi alapú tartalomkorlátozási gyakorlatot. Kiderült az is, hogy 2015-ben ezen oldalak kevesebb mint 40 százaléka tette lehetővé a vásárlást a külföldről bejelentkező fogyasztók számára. Mindez a vállalkozásoknak kevesebb bevételt, a fogyasztóknak pedig kevesebb választási lehetőséget jelent.

Jelenleg három kísérletből egy alkalommal azért hiúsul meg az online vásárlás a Bizottság szerint, mert a kérdéses áru vagy szolgáltatás helye szerinti országban nem fogadják el a vásárló birtokában lévő, máshol kibocsátott bankkártyát, vagy hitelkártyát. Mindennek 2018-ban vége lesz.

Könnyebben tudunk ugyanis jövőre más EU-s tagországokban működő online boltokból műszaki cikkeket, koncertjegyeket rendelni. Az autókölcsönzés is egyszerűsödni fog, ráadásul az árak csökkenésére is számítani lehet jövőre az európai intézmények által elért megállapodásnak köszönhetően amit az indokolatlan területi alapú korlátozások megszüntetéséről kötöttek.

A tagállamok által még átültetendő rendelet értelmében az un. geoblocking mellett meg akarják szüntetni a más országokból online szolgáltatásokat igénybe vevőkkel szemben alkalmazott árdiszkriminációt is. Az új szabályok 9 hónappal a Hivatalos Közlönyben való közzétételt követően lépnek majd hatályba, miután a hét elején az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság politikai megállapodást hozott tető alá az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás eltörléséről.

Az új szabályok három olyan konkrét esetet határoznak meg, amikor a különböző uniós tagállamok fogyasztói közötti eltérő bánásmód eleve indokolatlan, és objektív kritériumokkal nem támasztható alá. Ilyen a fizikai szállítás nélküli termékértékesítés, az elektronikusan nyújtott szolgáltatások értékesítése (pl. felhő alapú megoldások vagy más online szolgáltatások egyenlő feltételekkel történő igénybevétele) és egy konkrét fizikai helyen nyújtott szolgáltatások értékesítése – erre példa az autókölcsönzés.

Az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetéséről szóló rendeletre vonatkozó javaslat 2016 májusában jelent meg a digitális egységes piaccal kapcsolatos szabályozás részeként. A három európai intézmény korábbi közös nyilatkozatában egyetértett abban, hogy ezt a rendeletet a 2017-es év egyik jogalkotási prioritásaként kell meghatározni. A rendelet a határokon átnyúló csomagkézbesítési szolgáltatásokról szóló jogalkotási javaslattal, valamint a fogyasztói jogok érvényesítésének megerősítésére irányuló jogalkotási javaslattal együtt az elektronikus kereskedelmi csomagban kapott helyett.