Keményebb fellépést akar az EU a kalózkodás és a hamisítás ellen

2017.11.29. 13:32

A szerdán bejelentett kezdeményezéstől azt várja az Európai Bizottság, hogy hatékonyabban fel tudjanak lépni szellemi tulajdont érintő jogsértésekkel szemben azáltal, hogy könnyebbé teszik a határokon átnyúló pereskedést. Az unióba importált termékek 5 százaléka (a Bizottság becslése szerint nagyjából 85 milliárd Euró) hamisítvány vagy kalózkodásból származik.

A Bizottság emellett bízik abban, hogy az innovációs megoldásokon dolgozó cégek igazságos és méltányos licenc megállapásokat tudnak kötni fejlesztéseikkel kapcsolatban, amelyek egyrészt biztosítják számukra a befektetéseik megtérülését, másrészt pedig lehetővé teszi másoknak, hogy a kidolgozott technológiát felhasználva újabb termékeket és szolgáltatásokat tudjanak indítani

A Bizottság olyan megoldást keres, amellyel gátat tudnak szabni a hamisítványok és a kalóz termékek terjedésének. Ennek érdekében három lépést tesz:

  • Olyan keretszabályozást javasolnak, amely minden EU-s országban egyforma és előrelátható jogalkalmazást eredményez. A Bizottság szerint ugyan a már 2004 óta hatályban lévő irányelv hatékony eszköz a szellemi tulajdon védelmére, ennek ellenére az egyes tagállamokban eddig eltérően alkalmazták ezt. A Bizottság tagállamok számára készített sorvezetőjével abban bízik, hogy erősödik a jogérvényesítés ezen a területen. Felhívja a tagállamok figyelmét hogy hatékonyabb továbbképzésekkel fejlesszék a bíróságok szaktudását e területen.
  • Bátorítják az iparági szereplőket, hogy továbbra is tegyenek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy visszaszorítsák a szellemi tulajdonnal kapcsolatos visszaéléseket. A Bizottság szerint, ha a gazdasági szereplők keményebben fellépnének a kalózoldalakon való hirdetésekkel szemben, a fizetési szolgáltatások blokkolásával és a szállítmányok ellenőrzésével, akkor ezek hatékonyabbak lehetnének, mint a bírói ítéletek.
  • A Bizottság a harmadik országokkal kötött megállapodásokon keresztül el akarja érni, hogy kevesebb jogsértő áru érje el az európai piacokat.

Miért fontos mindez?

A szellemi tulajdont védelmében érdekelt iparágak adják az Európai Unió bruttó hazai termékének (GDP) 42 százalékát, a munkahelyek 38 százalékát, az EU exportjának pedig 90 százalékát adják. Az innovatív termékek és szolgáltatási megoldások fejlesztésén dolgozó kis és közepes vállalkozások számára különösen fontos, hogy hatékonyan működjenek a bíróságok és az iparági együttműködések, amelyek letörhetik a kalóz termékek piacát.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !