Orbán a Néppártnak: Egy családban lehetnek félreértések, de mindig kiállunk egymásért

2018-11-08T102854Z 1803758675 RC1FB6A7C5D0 RTRMADP 3 EU-ELECTION
2018.11.08. 11:41
A miniszterelnök harcra hívó beszédet tartott az Európai Néppárt küldöttei előtt a párt kongresszusán. Megemlékezett Helmut Kohlról, és sürgette a pártcsaládot, hogy a saját kereszténydemokrata identitása szerint politizáljon, és ne a liberálisok és szocialisták mércéjével mérje magát.

A Európai Néppárt (EPP) letért a győzelem útjáról, és csak akkor találhat vissza, ha a saját kereszténydemokrata identitásához hűen politizál – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz európai pártcsaládjának kongresszusán tartott beszédében csütörtök délelőtt.

Orbán azzal kezdte a felszólalását, hogy emlékeztetett rá: holnap ünnepeljük a berlini fal leomlásának évfordulóját. „Nagy pillanat volt, amikor Európa újraegyesült” – mondta, és hozzátette: „Mi, közép-európai szabadságharcosok mindig tudtuk, hogy csak egy Európa van, és csak egy újraegyesített Európában kaphatunk szabadságot.” Egyúttal megragadta az alkalmat, hogy adózzon Helmut Kohl korábbi német kancellár emlékének, akit a valaha élt egyik legnagyobb európai államférfinak nevezett. Megemlítette, hogy a Fideszt különösen erős érzelmek kötik Helmut Kohlhoz, mert ő volt az, aki meghívta őket a kereszténydemokrata pártcsaládba.

„Helmut Kohl tudta, hogy egy családban lehetnek félreértések közöttünk, de mindig kiállunk egymásért” – mondta a miniszterelnök.

Vagy a népek Európája lesz, vagy nem is lesz egyáltalán Európa

A közép-európai országok csatlakozásával Európa erősebb és gazdagabb lett, mint valaha, jelentette ki Orbán Viktor. Európát pedig csak az erős tagállamai tehetik sikeressé, fűzte hozzá. „Nemzetek nélkül Európa elvesztené a szellemi és kulturális identitását. Mi vagyunk az Európai Néppárt. Európa vagy a népek Európája lesz, vagy nem is fog létezni egyáltalán.” Ezzel szemben a többi pártcsalád: a zöldek, a liberálisok és a szocialisták olyan Európáért dolgoznak, amelynek nincsen szellemi identitása, mondta.

Győztesek voltunk, de letértünk az útról

„Mi az Európai Néppártban a bajnokok pártja vagyunk, a győzelem a DNS-ünkbe van kódolva” – jelentette ki Orbán Viktor. De sajnos az elmúlt években változott a helyzet: az EPP vezetése alatt nem sikerült bent tartani az unióban a briteket és kint tartani a migránsokat. Az európai kormányfők és államfők között ma már csak hatan tartoznak a pártcsaládba. „Ha 2019-ben nyerni szeretnénk, és azt szeretnénk, akkor vissza kell találnunk a győzelem útjára.”

Ehhez azt javasolta, hogy állítsák helyre az Európai Néppárt egységét, és ne bízzanak azokban, akik szocialista és liberális vádaskodással akarják megosztani a pártcsaládot. „Találjunk vissza a szellemi gyökereinkhez, és felejtsük el az olyan ostobaságokat, mint hogy Fidel Castrot és Karl Marxot ünnepeljük” – mondta, mire a terem bal oldaláról nagy tapsot kapott. „Ne a baloldali pártok és a liberális média mércéjével mérjük magukat, ehlyett a saját utunkat kell járnunk” – hangsúlyozta.

Kiállnak Manfred Weber mellett

Végezetül elmondta, hogy a Fidesz a Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber mögött fog felsorakozni, és támogatja, hogy ő legyen az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnökségére a jövő májusi európai parlamenti választáson.

„Nagyon köszönjük, Manfred, hogy eljöttél Magyarországra és támogattál minket a nemzeti választásunkon. Tisztelünk téged, mert mindig tudod, hogy mikor van a vita ideje, és mikor jön el annak az ideje, hogy egységesek legyünk.”

(Borítókép: Orbán Viktor felszólal Helsinkiben - fotó: M arkku Ulander /  Lehtikuva / Reuters)