Orbán a Néppártnak: Egy családban lehetnek félreértések, de mindig kiállunk egymásért

2018-11-08T102854Z 1803758675 RC1FB6A7C5D0 RTRMADP 3 EU-ELECTION
2018.11.08. 11:41
A miniszterelnök harcra hívó beszédet tartott az Európai Néppárt küldöttei előtt a párt kongresszusán. Megemlékezett Helmut Kohlról, és sürgette a pártcsaládot, hogy a saját kereszténydemokrata identitása szerint politizáljon, és ne a liberálisok és szocialisták mércéjével mérje magát.

A Európai Néppárt (EPP) letért a győzelem útjáról, és csak akkor találhat vissza, ha a saját kereszténydemokrata identitásához hűen politizál – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz európai pártcsaládjának kongresszusán tartott beszédében csütörtök délelőtt.

Orbán azzal kezdte a felszólalását, hogy emlékeztetett rá: holnap ünnepeljük a berlini fal leomlásának évfordulóját. „Nagy pillanat volt, amikor Európa újraegyesült” – mondta, és hozzátette: „Mi, közép-európai szabadságharcosok mindig tudtuk, hogy csak egy Európa van, és csak egy újraegyesített Európában kaphatunk szabadságot.” Egyúttal megragadta az alkalmat, hogy adózzon Helmut Kohl korábbi német kancellár emlékének, akit a valaha élt egyik legnagyobb európai államférfinak nevezett. Megemlítette, hogy a Fideszt különösen erős érzelmek kötik Helmut Kohlhoz, mert ő volt az, aki meghívta őket a kereszténydemokrata pártcsaládba.

„Helmut Kohl tudta, hogy egy családban lehetnek félreértések közöttünk, de mindig kiállunk egymásért” – mondta a miniszterelnök.

Vagy a népek Európája lesz, vagy nem is lesz egyáltalán Európa

A közép-európai országok csatlakozásával Európa erősebb és gazdagabb lett, mint valaha, jelentette ki Orbán Viktor. Európát pedig csak az erős tagállamai tehetik sikeressé, fűzte hozzá. „Nemzetek nélkül Európa elvesztené a szellemi és kulturális identitását. Mi vagyunk az Európai Néppárt. Európa vagy a népek Európája lesz, vagy nem is fog létezni egyáltalán.” Ezzel szemben a többi pártcsalád: a zöldek, a liberálisok és a szocialisták olyan Európáért dolgoznak, amelynek nincsen szellemi identitása, mondta.

Győztesek voltunk, de letértünk az útról

„Mi az Európai Néppártban a bajnokok pártja vagyunk, a győzelem a DNS-ünkbe van kódolva” – jelentette ki Orbán Viktor. De sajnos az elmúlt években változott a helyzet: az EPP vezetése alatt nem sikerült bent tartani az unióban a briteket és kint tartani a migránsokat. Az európai kormányfők és államfők között ma már csak hatan tartoznak a pártcsaládba. „Ha 2019-ben nyerni szeretnénk, és azt szeretnénk, akkor vissza kell találnunk a győzelem útjára.”

Ehhez azt javasolta, hogy állítsák helyre az Európai Néppárt egységét, és ne bízzanak azokban, akik szocialista és liberális vádaskodással akarják megosztani a pártcsaládot. „Találjunk vissza a szellemi gyökereinkhez, és felejtsük el az olyan ostobaságokat, mint hogy Fidel Castrot és Karl Marxot ünnepeljük” – mondta, mire a terem bal oldaláról nagy tapsot kapott. „Ne a baloldali pártok és a liberális média mércéjével mérjük magukat, ehlyett a saját utunkat kell járnunk” – hangsúlyozta.

Kiállnak Manfred Weber mellett

Végezetül elmondta, hogy a Fidesz a Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber mögött fog felsorakozni, és támogatja, hogy ő legyen az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnökségére a jövő májusi európai parlamenti választáson.

„Nagyon köszönjük, Manfred, hogy eljöttél Magyarországra és támogattál minket a nemzeti választásunkon. Tisztelünk téged, mert mindig tudod, hogy mikor van a vita ideje, és mikor jön el annak az ideje, hogy egységesek legyünk.”

(Borítókép: Orbán Viktor felszólal Helsinkiben - fotó: M arkku Ulander /  Lehtikuva / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?