Theresa May: Ez eddig a legvilágosabb nyilatkozat az EU-tól

2018.12.14. 15:39
Az EU csütörtöki nyilatkozata a legvilágosabb állásfoglalás, amit eddig kapott Nagy-Britannia, mondta a brit miniszterelnök.

Theresa May üdvözölte az Európai Tanács csütörtöki nyilatkozatát, amelyben az uniós tagállamok vezetői hitet tettek amellett, hogy nem céljuk Nagy-Britanniát határozatlan időre az európai vámunióban tartani. „Ez eddig a legvilágosabb nyilatkozat, amit az EU-tól kaptunk” – fogalmazott a brit miniszterelnök péntek délután.

A csütörtök este közzétett politikai nyilatkozat egy korábbi munkaverziója ennél is egyértelműbben szögezte le, hogy ha szükség lenne a vámuniós forgatókönyvre, akkor azt olyan rövid időre léptetnék csak életbe, amilyen rövidre csak lehetséges.

A szövegből végül kikerült ez a rész, és az maradt csak benne, hogy ez a tartalékmegoldás ideiglenes jelleggel lenne alkalmazandó addig, ameddig olyan újabb megállapodás nem lép a helyébe, amellyel elkerülhetők az ellenőrzött határok az Ír-szigeten. „Ebben az esetben az Unió minden tőle telhetőt megtenne annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül sor kerüljön egy végleges megállapodás megtárgyalására és megkötésére”.

Ködösítés vagy világosság

Theresa May csütörtöki felszólalása után félreértés támadt azzal kapcsolatban, hogy a brit miniszterelnök mennyire fogalmazta meg világosan az elvárásait az EU felé. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyanis azt nyilatkozta az ülést követően: „Arra van szükség, hogy a brit barátaink megmondják, hogy mit akarnak, ahelyett, hogy minket kérdeznek, hogy mi mit akarunk. Azt szeretnénk, ha néhány hét múlva a brit barátaink előállnának az elvárásaikkal, mert ez a vita néha nagyon ködös és pontatlan, és világosan szeretnék látni.” Arra is utalt, hogy nem az Európai Unió dolga lenne, hogy kielégítse a brit parlament renitens képviselőinek az igényeit, akik azzal fenyegetnek, hogy nem szavazzák meg a kilépési megállapodást.

A brit kormányfő péntek reggel azzal reagált, hogy kijelentette: a napnál világosabban fejezte ki, hogy mit szeretne. A sajtónak nem árulta el, hogy pontosan mit kért, de sejthető, hogy mivel lenne elégedett: ha az északír határ nyugalmát biztosító, briteket az európai vámunióhoz kötő tartalékmegoldás nem határozatlan időre szólna, vagy ha Nagy-Britannia az EU beleegyezése nélkül is kiléphetne belőle.

Annak ellenére, hogy az EU több vezetője is sokszor leszögezte, hogy a kilépési megállapodás szövege többé nem vita tárgya, további párbeszédre van lehetőség, és pontosításokat, értelmezéseket lehet kérni az Európai Uniótól, hangsúlyozta Theresa May. További tárgyalásra törekszik ezért az unió vezetőivel, amelyek hozzájárulhatnak a brit parlamenti szavazás sikeréhez, amelyet legkésőbb január 21-én tartanak majd, fejezte be a sajtótájékoztatóját a brit kormányfő.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !