Külföldön kampányol az MSZP

2019.03.05. 15:57
Hamarosan először Németországban, aztán más államokban is közösen mozgósítanak külföldön élő magyarok körében a szocialisták a helyi baloldallal. Az MSZP célja, hogy minél többen regisztráljanak az EP-választásokra, az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt években megsokszorozódott azok száma, akik külképviseleten akarnak voksolni.

„Orbánisztán vagy az Európai Unió – ez a tétje a májusi európai parlamenti választásoknak” – jelentette ki Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő Brüsszelben magyar újságíróknak, az Európai Parlament épülete előtt. Ujhelyi mögött aktivisták sorakoztak fel, akik a sajtótájékoztató alatt „Stop Orbán” feliratú, piros lapot tartottak a magasba. Ujhelyi bejelentette, hogy az MSZP és a Radikális Európai Demokraták a határon túl élő magyarok körében intenzív kampányba kezd a választási részvétel érdekében, európai társszervezeteikkel együtt. “Szeretnénk azt a több százezer magyar honfitársunkat megszólítani, akik Európában élnek és onnan látják, hogy az, ami Magyarországon zajlik, az eltávolítja hazánkat az európai közösségtől és nem annak részeként tekinti a következő évtizedekben” – jelentette ki Ujhelyi.

Elsőként a német szociáldemokratákkal (SPD) szerveznek közös mozgósítást a Németországban élő magyarok körében, de további tucatnyi országban lesz hasonló megállapodás és kampány. Ennek keretében magyarul és az adott ország nyelvén fognak választási felhívást tenni a közösségi médiában és más felületeken.

MSZP-sajtótájékoztató Brüsszelben, az Európai Parlament előtt
MSZP-sajtótájékoztató Brüsszelben, az Európai Parlament előtt
Fotó: Eurológus

Május 26-án 134 külképviseleten lehet szavazni azoknak, akik március 21. és május 17. között regisztrálnak. Érdekességképpen, a 2014-es EP választásokon 6253 érvényes szavazatot adtak le a külképviseleteken, tavaly az országgyűlési választásokon pedig már több mint 45 ezer.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a párt hálózati igazgatója a sajtótájékoztatón a magyarországi mozgósításról beszélt. Elmondta, hogy a demokrácia védelmében kiemelten fontos, hogy mind a tizenegyezer szavazókörben legyen ellenzéki delegált, aki felügyelni tudja a választás tisztaságát. Harangozó szerint az MSZP célja, hogy egyedül is képes legyen minden szavazókörben saját delegáltat állítani, de elsődleges, hogy ellenzéki együttműködéssel minden körben jelen legyenek a Fideszt leváltani akaró politikai erők küldöttei. Az MSZP politikusa hozzátette, hogy a következő hetekben online és telefonon is aktív kampányt kezdenek annak érdekében, hogy mind többen jelentkezzenek szavazóköri delegáltnak.