Végre kiderült, mire készül Brüsszel

IMG 20190228 152910
2019.03.05. 09:17
Bár valamelyik magyar kormánytag, vagy fideszes politikus óránként elmondja, hogy a brüsszeli irodákban, asztalfiókok mélyén ott lapulnak azok a dokumentumok, amelyeknek segítségével Juncker és társai bevándorlókkal akarják elárasztani Európát, a valóság az, hogy a következő uniós csúcson nincs a napirenden migrációs téma.

Az Európai Tanács az unió legfelsőbb szintű szerve, az állam- és kormányfők tanácsa, amely általános politikai iránymutatást ad arra nézve, hogy az egyes területeken milyen jogalkotási folyamatokat kell végrehajtaniuk az uniós intézményeknek. Magyarországot 2010 óta Orbán Viktor képviselői ezen a fórumon. Az EiT-nek évente legalább négy rendes ülése van, de a gyakorlatban még ennél jóval többször találkoznak a tagállami vezetők.

A következő EU-csúcs március 21-22-én lesz Brüsszelben és már ismert a napirend tervezete. Sőt, már február 11-e, vagyis jóval az “Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel” kampány megindítása előtt ismert volt.

Ebből az olvasható ki, hogy hosszú ideje első alkalommal nincs napirenden a migráció.

Hogy a magyar kormánypropaganda állításait is végig vegyük: se kötelező betelepítési kvótáról, se a tagállamok határvédelmi jogának gyengítéséről, se migránsvízumról nem lesz szó. Ehelyett a következő napirendi pontok olvashatók: munkahelyteremtés, növekedés, versenyképesség, éghajlatváltozás, külkapcsolatok (EU-Kína csúcstalálkozó előkészítése), dezinformációs kérdések, a nemzeti és az európai választások tisztaságának megőrzése érdekében.

(Borítókép: Nagy Attila Károly / Index)