Az EP elnöke Mussolinit méltatta, aztán bocsánatot kért

2019.03.14. 17:15
Közleményben bizonygatja Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, hogy egész életében harcos antifasiszta volt. Azért kényszerült erre, mert egy rádióinterjúban Mussolinii érdemeit méltatta, mert a Duce utakat és hidakat épített Olaszországban. Tajanit bocsánatot kért, de vannak, akik le akarják mondatni.

Magyarázkodásra kényszerült Antonio Tajani, az Európai Parlament olasz néppárti elnöke. A politikus az olasz Radio24-nek nyilatkozott többek között Benito Mussoliniről. Tajani azt mondta, hogy „mielőtt háborút hirdetett volna (mármint Mussolini) az egész világ ellen, s követte volna Hitlert, mielőtt bevezette volna a rasszista törvényeket, tett pozitív dolgokat is, infrastruktúrát épített az országban. Utakat, hidakat és sportlétesítményeket épített, s sok mocsarat is lecsapolt. Ha a konkrét tényeket nézzük, nem mondhatjuk, hogy semmit sem ért el.”

Az EP elnöke, a Forza Italia korábbi alelnöke azt is elismerte, hogy Mussolini „nem volt a demokrácia bajnoka” és a zsidótörvényeket is őrültségnek nevezte.

Tajani azonnal támadások kereszttüzébe került. Udo Bullmann, a Szociáldemokraták frakcióvezetője azt mondta, hogy ezek hihetetlen mondatok, amiket gyorsan tisztáznia kell Tajaninak. Lynn Boylann, az ír Sinn Féin EP-képviselője is kifakadt: "Mussolini több mint 430 ezer ember haláláért felelős és akkor nézzük meg az utakat, meg a hidakat? Komolyan, ez az ember az Európai Parlament elnöke?" Az Egységes Európai Baloldal lemondásra szólította fel Antonio Tajanit. Szerintük az EU legfőbb demokratikus intézményét képviselő elnök nem használhatja ugyanazokat a szlogeneket, mint amelyeket a fasiszták és a szélsőjobboldaliak használnak a második világháború óta a Mussolini-rendszer igazolására.

Mindezeket követően Antonio Tajani egy közleményt adott ki, amelyben meggyőződéses antifasisztaként bocsánatot kér mindazoktól, akiket esetleg megsértett. Hozzátette, hogy semmiképpen sem akart igazolni egy antidemokratikus és totalitárius rendszer. „Teljes szívemből antifasiszta vagyok, mindig is hangsúlyoztam, hogy Mussolini és a fasizmus a múlt századi történelem legsötétebb része” - jelentette ki.