Szijjártó: Új csata kezdődik a titkos brüsszeli tervekkel szemben

2019.03.18. 15:33 Módosítva: 2019.03.18. 15:39
Migrációs ügyekben az eddigi legsúlyosabb hazugság derült ki, Brüsszel ugyanis azon dolgozik, hogy az ENSZ migrációs paktumát kötelezővé tegyék - mondta Szijjártó Péter Brüsszelben. Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság nemrégiben újfent kijelentette, a migrációs paktum semmilyen kötelező érvénnyel nem bír.

Számos téma szerepelt az uniós külügyminiszterek napirendjén, ezzel azonban nem lehetett túljárni a magyar diplomácia eszén, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis szinte kizárólag az ENSZ migrációs paktumának szentelte sajtótájékoztatóját. Az egyetlen téma, ami a napirenden is ott volt, és a miniszter is érintette, az a Kína és az EU közötti kapcsolatokról szóltak, ugyanis április 9-én EU-Kína csúcstalálkozó lesz.

Szijjártó Péter nem mulasztotta el, hogy az uniós partnerek orrára koppintson, szerinte a nagy tagállamoknak nem ártana önvizsgálatot tartani, amikor az EU és Kína közötti kapcsolatos kiegyensúlyozásáról beszélnek, merthogy Magyarország ebből mindössze 1,3 százalékban részesedik. Hozzátette: be kell látni, hogy számos területen a kínai nagyvállalatok sokkal versenyképesebbek mint a nyugat-európai vagy az észak-amerikai nagyvállalatok, példaként említette az 5G technológiát.

A csata nem ért véget, új csata kezdődik a titkos brüsszeli bevándorláspárti tervekkel szemben

– ezt már az ENSZ migrációs paktumával kapcsolatban mondta Szijjártó Péter. A külügyminiszter ezt alátámasztandó bemutatott egy tíz oldalas dokumentumot, amely az Európai Bizottság jogi szakvéleményét tartalmazza arról, hogy mennyiben tekinthető kötelezőnek a migrációs paktum, amelyet többek között Magyarország sem írt alá. Szijjártó szerint a dokumentumban olyan mondatok olvashatók, melyek szerint  „ az ENSZ közgyűlése által elfogadott határozat már jogi hatásokkal bír az EU jogrendjére”, vagy például „a globális migrációs csomag elfogadása jogi hatásokkal bír a az EU fejlesztési politikájára”.

A miniszter azt is felolvasta a bizottsági véleményből, amely arról szól, hogy a tagállamoknak végre kell hajtani a migrációs csomag rendelkezéseit. Ez a téma egyébként már múlt héten is előkerült, akkor az Európai Bizottság szóvivője nagyon határozottan kijelentette, hogy a Bizottság hivatalos álláspontja szerint a globális migrációs csomag önkéntes, semmilyen kötelezettséget nem jelent sem azokra a tagállamokra, akik aláírták, azokra meg végképp, akik nem írták alá.

A magyar kormányt azonban mindez nem győzte meg, a miniszter szerint nehezen elképzelhető, hogy „véletlenül” készüljenek ilyen dokumentumok. Sőt, Szijjártó Péter szerint ebben a témában eddig ez a legsúlyosabb hazugság, ami Brüsszelben napvilágot látott, és Magyarország a migrációs paktum egyetlen mondatát vagy szavát sem hajlandó végrehajtani. „Nagy csata lesz" – jósolta Szijjártó.