Húsz év börtön három belga terroristának

2019.04.12. 20:17 Módosítva: 2019.04.12. 21:38
Összesen húsz év börtönt kapott három terrorista Brüsszelben, terrorszervezetben való részvételért. Nem álltak azonban bíráik elé, egyikük egy szíriai börtönben van, a másik kettő pedig vagy már halott, vagy még mindig terroristaként harcol.

A brüsszeli bíróság tíz év börtönre ítélte Azeddine Kbir Bounekoubot, akinek már van egy 15 éves ítélete. Bounekoub volt a hírhedt Sharia4Belgium nevű szervezet vezetője, akik az iszlám törvénykezést akarták bevezetni. A másik két férfi 5-5 év börtönt kapott. Egyikük, Hamsa Nmili 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, két éve fogták el a kurdok, azóta egy szíriai börtönben van. Tavaly a cellájában adott interjút az egyik belga tévétársaságnak.

Azeddine Kbir Bounekoub
Azeddine Kbir Bounekoub

A harmadik férfi  Ouhabi Mohssine, nincs információ arról, hogy hol lehet.

Az Iszlám Állam már szinte valamennyi, általa felügyelt területet elveszítette, tagjait pedig üldözik. Ugyanakkor sokan tartanak attól, hogy Európába visszatérve ezek a személyek újabb terrorcselekményeket hajtanak végre. Mindenesetre a mostani ítélet azt is jelenti, hogy amennyiben bármelyikük Belgium területére lép, azonnal letartóztatják őket és megkezdhetik a büntetésük letöltését.

Jelenleg hat olyan belga állampolgárról tudnak, akit Szíriában tartanak fogva. Ez nem tűnik soknak ahhoz képest, hogy a belga titkosszolgálatok szerint 422 személy ment harcolni a Közel-Keletre, illetve megpróbált odaérni. 142-en bizonyítottan meghaltak, 130-an pedig visszatértek. A visszatérők közül tízen már halottak, közülük kerültek ki a brüsszeli és párizsi merényletek végrehajtói. 150-en még mindig a Közel-Keleten vannak, de a hírszerző szolgálatok szerint ezek egy részét is különböző szíriai börtönben tartják fogva.