A szavazási részvételt próbálja felpörgetni az EP

2019.04.25. 22:47 Módosítva: 2019.04.25. 22:48
Egy kisgyermek megszületéséről és egy új élettel együtt járó felelősségről szól az Európai Parlament kisfilmje, amellyel a szavazási részvételt szeretnék növelni. Eddig ugyanis az európai polgárok csak 35 százaléka mondta biztosra részvételét, ugyanakkor egy felmérés szerint az EU támogatottsága történelmi magasságokban van, dacára a populisták előretörésének.

Egy hónappal az EP-választások előtt az Európai Parlament bemutatta azt a kisfilmjét, amellyel választási részvételre buzdítja a polgárokat. A valamivel több mint 3 perces rövidfilm címe „Dönts a jövődről!".

Egy újszülött világra jövetelét kíséri végig a kamera, bemutatva az érzelmek széles skáláját az félelemtől a bizakodáson át a boldogságig. A kisfilm narrátora egy 11 éves dán kislány, aki többek között ezt mondja: „Mindannyian hatással vagyunk a világra, de együtt valódi változást érhetünk el. Döntsd el, milyen Európában nőjek fel!"

A jelenkor kihívásaival kapcsolatban a nézők felelősségérzetére kíván hatni a film és fel is sorolják, hogy melyek azok a területek, amelyeken együttes fellépésre van szükség:

az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a határok biztonságossá tétele, a terrorizmus elleni küzdelem, valamint a béke, az egyenlőség, a jogok és a demokrácia előmozdítása.

Egy, az Európai Parlament által áprilisban megrendelt telefonos felmérés szerint az európaiak 80 százaléka szerint fontosabb, ami összeköti, mint ami szétválasztja őket. A legtöbb európainak a remény és a bizalom (összesen 55 százalék) jut eszébe, amikor arról kérdezik: mi az első érzése, ha az Európai Unióra gondol – ugyanakkor a válaszadók harmada számára az Európa jövőjével kapcsolatos bizonytalanság a domináns érzés.

Az Eurobarométer most publikált felmérése megmutatta, hogy az európaiakat leginkább a gazdaság, a munkanélküliség, a migráció, az éghajlatváltozás és a terrorizmus elleni küzdelem érdekli, amelyek mind a tagállamok közötti szorosabb kapcsolatot, együttműködést és közös fellépést igényelnek.

Ugyanebben a felmérésben szerepel az is, hogy a populisták és az euroszkeptikusok előretörése ellenére történelmi csúcson van az EU támogatottsága. A válaszadók 61 százaléka szerint saját országuk uniós tagsága is jó dolog. Ez az arány megegyezik a hat hónappal ezelőtti mérés rekordmagas értékével.

Ugyanakkor a válaszadók fele (49 százalék) mondja azt, hogy az országukban és az EU-ban nem jó irányban haladnak a dolgok. A polgárok 35 százaléka mondta biztosra, hogy szavazni fog május végén. A legfontosabb témákról szóló lista elején a gazdaság és a növekedés (50 százalék), valamint a fiatalok munkanélkülisége (49 százalék) áll, ezt a bevándorlás (44 százalék) és az éghajlatváltozás (43 százalék) követi, míg a terrorizmus elleni küzdelem az ötödik helyre szorult (41 százalék).