Orosz álhírgyárak próbáltak belezavarni az ukrán választásba

2019.04.26. 21:16
Aktív dezinformációs kampányt folytattak az oroszok az ukrán elnökválasztás kapcsán - hívta fel a figyelmet az EU illetékes szerve. A Kreml-párti médiumok többek között arról próbálták meggyőzni az ukránokat, hogy legjobb lenne, ha egy külföldi elnököt választanának.

Az Európai Bizottság Külügyi Szolgálatán belül működik egy “Stratcom” nevű munkacsoport, amelynek tevékenysége jelentős részben arra terjed ki, hogy az orosz álhíreket beazonosítsa, értékelje azokat és megpróbálja kideríteni, milyen úton terjedtek el a sajtóban, illetve főként a közösségi médiában.

A Stratcom elkészítette elemzését az ukrán elnökválasztásról is, amelyen földcsuszamlásszerű, 73 százalékos győzelmet aratott Volodimir Zelenszkij. A választások tisztaságáról annyit, hogy a nemzetközi megfigyelők az ország történelmének legtisztább választásának minősítették a múlt heti voksolást. A Kreml-párti médiumok, az álhírek legfőbb forrásai azonban egészen más véleményen vannak. Szerintük Ukrajna most még inkább korrupt, instabil és idegen hatalmak által ellenőrzött lesz. Az Ukrajnával kapcsolatos alternatív valóság a már megszokott kijelentéseken túl az egészen abszurdig terjednek. Íme a főbb álhírek:

  • Ha Zelenszkij nyer, Izraelen keresztül az USA fogja befolyásolni.
  • Csak egy idegen képes megállítani a háborút.
  • Ukrajna Németország vazallusa lesz.
  • Az Egyesült Államok tartja ellenőrzése alatt az elnökjelölteket.
  • Oroszországnak semmi köze az ukrajnai háborúhoz.

Talán a külföldi-vonal a legérdekesebb. Egy Kremlhöz közeli és Magyarországon is ismert médiumban, a Sputnikban arról beszéltek, hogy mivel egyik ukrán elnökjelölt sem lesz képes megállítani az erőszakot Kelet-Ukrajnában, a béke számára az egyetlen remény, ha az ukránok egy nem ukrán elnököt választanának maguknak.