Juncker: Orbán nem diktátor

K EPA20151025119
2019.04.29. 07:36
Nem tartja Orbán Viktort diktátornak és nem hisz az Európai Egyesült Államokban - nyilatkozta egy lengyel lapnak Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor azt sem mondta, hogy a magyar miniszterelnök demokrata lenne, mert egy demokrata azoknak is azonos jogokat biztosít, akik nem szavaztak rá.

A visegrádi országok egy-egy lapjának adott interjút a napokban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Magyarországról a HVG volt ott a beszélgetésen, mi most a lengyel Rzeczpospolitának adott interjúból idézzük a legérdekesebb és Magyarországgal is kapcsolatos részeket.

Két éve a rigai digitális csúcstalálkozón úgy várta Jean-Claude Juncker a magyar miniszterelnököt, hogy "A diktátor érkezik”, majd lekevert neki egy nyaklevest.

Juncker szerint szerencsétlen eset volt, hogy ez behallatszott a mikrofonokba, mert ezt követően mindenféle találgatások láttak napvilágot. Juncker elmondta, hogy csak egymás között és viccből diktátorozza Orbánt, és egyáltalán nem gondolja, hogy akár a magyar, akár bármelyik közép-európai miniszterelnök diktátor lenne. Sőt, Orbánról így beszélt Juncker: “A legnagyobb tisztelet illeti Orbán Viktort. A 90-es évek második felétől ismerem, amikor először miniszterelnök lett. Korábban is csodáltam őt a bátorságról, amit megmutatott akkor, amikor a szovjet hadsereg még mindig Magyarországon állomásozott. Számomra ő mindig is hős volt. Nekem személyesen jó a kapcsolatom vele, és biztos vagyok benne, hogy ő ugyanezt mondaná rólam.”

Kiderült egy érdekes részlet is. Juncker nem nagyon foglalkozik az ellene Magyarországon folyó kampánnyal, de nem tetszik neki a Soros Györggyel kapcsolatos összeesküvés-elmélet. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kétszer találkozott Sorossal. Egyszer 3-4 évvel ezelőtt, azt megelőzően pedig (pontos dátumot nem mondott) Orbán Viktor kérésére.

A közép-európai országokkal kapcsolatos jogállamisági aggodalmak kapcsán a Bizottság elnöke megértő. “Azoknak az országoknak, amelyek olyan sokáig kénytelenek voltak betartani a külföldi ellenséges hatalmak által rájuk kényszerített szabályokat, időre van szükségük ahhoz, hogy magukévá tegyék azt a tényt, hogy a jogállamiság az európai építés egyik alapvető eleme” – mondta Jean-Claude Juncker, arra azonban nem akart válaszolni, hogy a visegrádi országokat ma felvennék-e az EU-ba. Azt mondta, ugyanazokat a feltételeket támasztanák feléjük, mint 15 évvel ezelőtt.

Juncker nem hisz az Európai Egyesült Államok gondolatában, szerinte nem lehet egységet kialakítani a nemzeti akarattal szemben. Ráadásul úgy véli, hogy az európaiak ragaszkodnak gyökereikhez, nem akarják azokat elveszíteni. Éppen ezért a hazafiságra és a jó értelemben vett nacionalizmusra szükség van, azonban azok, akik a “bolond” nacionalizmust támogatják, megfizetik majd az árát.

Jean-Claude Juncker nem adott egyértelmű választ arra, hogy Orbán Viktort demokratának tartja-e. Arról beszélt, hogy amikor őt számos alkalommal megválasztották luxembourgi parlamenti képviselőnek, miniszterelnöknek, EP-képviselőnek, fel sem merült benne, hogy azokat kevesebb jog illesse, akik nem szavaztak rá. “Minden demokratikus politikai rendszernek a fékek és ellensúlyok rendszerének biztosításán kell alapulnia” – jelentette ki.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  • Hírek
  • Személyi kölcsön