Brüsszelt érdekli a fideszes médiabirodalom

51461759 10156822743691093 8404384617469050880 o
2019.05.03. 16:08 Módosítva: 2019.05.05. 20:32
Hivatalos vizsgálatot is indíthat az Európai Bizottság, ha versenyjogi szempontból kifogásolható a magyar kormánypárti sajtó működtetése. Brüsszelben arra kíváncsiak, van-e tiltott állami támogatási vonzata a médiumok összevonásának és működtetésének.

Múlt héten a Bruxinfónak, tegnap pedig a Politiconak is megerősítette az Európai Bizottság, hogy egy panasz alapján vizsgálódik a Magyarországon létrehozott kormányközeli médiakonglomerátum ügyében. A Bruxinfó című magyar nyelvű lapnak Margrete Vestager versenypolitikai biztos kijelentette: arra kíváncsiak, van-e állami támogatási vonzata a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba (KESMA) tömörített több száz lap működtetésének. Ugyanakkor a biztos azt is hozzátette, hogy korai még bármilyen részletről beszámolni.

A Politico annyit még megjegyzett, hogy a KESMA létrehozását és működését erőteljesen kifogásolják a magyar ellenzéki pártok, mert a magyar médiapluralitás csökkentésére irányuló lépésnek tartják. Megszólaltatták Jávor Benedek zöldpárti EP-képviselőt, az MSZP-P lista negyedik helyezettjét is, aki azt mondta, hogy az uniós forrásokkal való visszaélések is segítettek a KESMA felépítésében. Úgy véli, hogy a média pluralitása nélkül nincs valós esély arra, hogy a Fideszt legyőzhessék a választásokon.

A magyarországi médiahelyzet miatt korábban aggodalmát fejezte ki a strasbourgi székhelyű jogvédő szervezet, az Európa Tanács is. Éves jelentésükbenezt írták: „Magyarországon a média nagyon magas arányban koncentrálódik a kormánypárti oligarchák kezeiben.”

Az Európai Bizottságnak hamarosan döntenie kell, hogy indít-e hivatalos vizsgálatot ebben az ügyben Magyarország ellen.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)