Uniós forrásokat veszíthet Magyarország

2019.05.22. 00:26
Alkudozik a kormány Brüsszellel annak érdekében, hogy az uniós források elköltése körüli visszásságok miatt minél kevesebb EU-s pénz vesszen oda. Sajtóhírek szerint magyar küldöttség utazott a belga fővárosba azért, hogy a korábban már feltárt hiányosságokat, pénzügyi visszaéléseket minél kisebb büntetéssel ússza meg Magyarország. Akár 1000 milliárd forint is lehet a tét.

Magyar kormányzati delegáció érkezett Brüsszelbe, hogy tárgyaljon az Európai Bizottsággal a Magyarországot érintő támogatásmegvonások mértékéről – értesült a 24.hu. A cikk szerint azért volt erre szükség, mert a magyar közbeszerzési rendszerrel kapcsolatos visszatérő kifogások miatt a brüsszeli testület “halmazati büntetésként” jelentős mértékű forrásmegvonásra készül. Az Európai Bizottság régóta kifogásolja az uniós pénzek felhasználásának intézményesített kereteit, ezzel kapcsolatban folyamatos vitában (más szóval: tárgyalásban) állnak a magyar kormánnyal.

A bizottsági gyakorlat szerint az úgynevezett kompenzáció a pályázati összeg 5-től 25 százalékáig terjed, az első esetekben a legalacsonyabb szankciót alkalmazzák, aztán a sokadik ismétlődés után eljuthatunk a 25 százalékig, vagy mint az OLAF-vizsgálattal alátámasztott ügy mutatja, a Bizottság dönthet a teljes összeg visszafizettetéséről is.

A 2014-es nagy, átfogó vizsgálat során 55 eljárást vettek górcsó alá, amelyek 665 millió eurós szerződési állományt jelentett. Ezek közül 13 tender esetében, összesen 16 kifogásolható tételt találtak, ami a vizsgált pályázatok körülbelül egynegyede.

A 2015-2017-es időszakból 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgált az Európai Bizottság és 29-ből 24 projektben találtak kivetnivalót. A kiválasztás szempontja volt, hogy olyan tendereket néztek át, ahol a beruházások végösszege 20-70 százalékkal meghaladta a szerződéskor vállalt keretet.

A 24.hu szerint a magyar fél most azt javasolja, hogy az átalánykorrekció legyen 10 százalék, azonban könnyen lehet, hogy a Bizottság a 25 százalékot tartaná megfelelőnek. Ez azt jelenti, hogy a forrásvesztés 400-tól akár 1000 milliárd forintig terjedhet.