Migrációcsökkentő szabályokat fogadott el Brüsszel

K  AP20190605052
2019.06.14. 16:26
A EU-s tagállamokat tömörítő tanács pontosította a bevándorlási összekötő tisztviselőkre vonatkozó uniós rendeletet. Ennek köszönhetően ezek a tisztviselők hatékonyabban léphetnek fel az illegális bevándorlással szemben, és hatékonyabbá tehetik a külső határok védelmét.

Az uniós tagállamok úgy döntöttek, hogy javítják az úgynevezett bevándorlási összekötő tisztviselők szabályozását. Ma a tagállamoknak világszerte mintegy 500 bevándorlási összekötő tisztviselője tartózkodik több mint 100 országban, köszönhetően annak, hogy az Unió 2004-ben rendeletet fogadott el, amely létrehozta ezt a hálózatot. Ezeket a tisztviselőket a tagállamok és az EU küldik ki harmadik országokba, hogy kapcsolatokat alakítsanak ki és tartsanak fenn a fogadó ország hatóságaival olyan kérdésekben, mint az illegális migráció megelőzése és az ellene való küzdelem, a visszatérés elősegítése, valamint a jogszerű migráció kezelése.

A most elfogadott szabályozásban szerepel egy uniós szintű irányítóbizottság létrehozása, amely javítja a hálózat igazgatását és az összekötő tisztviselők koordinációját, növelve a hatékonyságot és javítva a kommunikációt. A jövőben erősítik a tisztviselők szerepét a menekültek csempészése elleni küzdelem terén. Információt gyűjtenek, hogy hogyan segítsenek a harmadik országoknak az illegális migrációs áramlások megelőzésében, és hozzájárulnak a külső határok védelmének hatékonyabb megszervezéséhez. Az EU illegális bevándorlás elleni küzdelmének fontos eleme, hogy azok, akik nem jogosultak az unió területén tartózkodni, minél hamarabb visszatérhessenek származási országukba, a tisztviselők dolga ennek elősegítése. Az EU mindezekhez biztosítja a szükséges forrásokat is.