Orbán is blokkolta a 2050-es uniós karbonsemlegességet

2019.06.20. 21:59 Módosítva: 2019.06.20. 22:01

Biztató előjelek után végül komoly vita alakult ki az éghajlatvédelemről az uniós állam- és kormányfők csütörtöki csúcstalálkozóján. Az eredeti tervek szerint beleírták volna a csütörtöki megállapodásba, hogy 2050-re csak annyi szén-dioxidot bocsátanak ki az európai uniós országok, amennyit ki tudnak egyenlíteni.

Palkovics pár napja épp 2050-et emlegette

A hét elején voltak arra mutató jelek, hogy a „karbonsemlegesség” mögött szinte mindegyik uniós ország felsorakozik, de az észt, a lengyel és a cseh mellett végül a magyar miniszterelnök is tiltakozott. Orbán Viktor lépése azért meglepő, mert Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn kijelentette: Magyarország egyik klímapolitikai célja, hogy 2050-re „lehetősége legyen” az általa felhasznált energia karbonsemleges előállítására.

Kompenzációs mechanizmusok kellenek

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a csúcsra érkezve már elég egyértelműen célzott rá, mit akar:

pénzt.

„Nagyon konkrét feltételek kellenek a lehetséges kompenzációs mechanizmusokról – fejtegette a Politico szerint. – Az igazságos és felelősségteljes energetikai átalakulásról szóló megszövegezés nem elég nekünk.” Hozzátette, hogy a visegrádi országok „kivételesen egységesek” a kérdésben.

Elbaltázták

Ha ezt úgy értette a lengyel kormányfő, hogy egy kivétellel egységesek, igaza lett, mert a szlovákok nem tartottak a többi visegrádi országgal a tiltakozásban. Így is maradt a patthelyzet az Európai Tanácsban. Végül csak a párizsi éghajlategyezményre hivatkoztak a szövegben, és lábjegyzetbe került, hogy ez „a tagállamok nagy többségének” 2050-et jelent.

Az EurActivnak egy diplomáciai forrás azt mondta, Angela Merkel német kancellár adta be a derekát, hogy a visegrádiak ellenkezése miatt elengedjék az egységes kiállást a 2050-es dátum mellett.

„Elbaltázták” – kommentálta a Greenpeace környezetvédő szervezet, hogy Merkel és Emmanuel Macron francia elnök szerintük képtelen volt meggyőzni Lengyelországot és a többieket. Így „a klímavédelem egy lábjegyzet lett”, holott lett volna esélyük megakadályozni a visszafordíthatatlan éghajlatváltozást.

A csúcstalálkozón az esti munkavacsorán tárgyalják a fő témát: hogy ki vezesse a fontosabb uniós intézményeket a következő években. A klímavédelmi stratégiáról szóló egyezkedés miatt csak később tudnak nekiugrani az egyelőre kilátástalannak ígérkező vitának.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  • Hírek
  • Bankszámla