A Fidesz leszavazta a máltai újságíró-gyilkosság felderítéséről szóló határozatot

2019.06.28. 14:07 Módosítva: 2019.06.28. 14:38

Felszólította a máltai kormányt az Európa Tanács, hogy vizsgálja ki Daphne Caruana Galizia újságíró meggyilkolásának ügyét, indítson büntető eljárást a feltételezett elkövetők ellen, és azok ellen, akik hasznot húztak az újságíró és kollégái által felderített botrányos ügyekből – vette észre a 444.hu.

A nemzetközi jogvédő szervezet közgyűlése szerdán fogadott el egy erről szóló határozatot, 72-18 arányban, 3 tartózkodás mellett. A szavazáson részt vevő négy Fidesz-KDNP-s képviselő elutasította a határozat szövegét. A Fidesz-KDNP képviselői mellett olasz, ciprusi, török és azerbajdzsáni küldöttek szavaztak nemmel.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakció szóvivője, a kormánypártok Európa tanácsi küldöttségének a tagja az EUrológusnak azt nyilatkozta: „Másokhoz hasonlóan mi is sürgetjük  Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának kivizsgálását. Ugyanakkor felháborítónak tartjuk, hogy a szóban forgó határozati javaslat arra használja ki ezt a tragikus esetet, hogy támadást indítson az Európa Tanács egyik tagállama, Málta ellen. A szövegnek alig ötöde foglalkozik az újságírónő meggyilkolásával, ami csak ürügy arra, hogy politikai támadást intézzenek a szigetország ellen, megkérdőjelezzék jogállamiságát. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése egy politikai testület, ennélfogva politikai, nem pedig jogi véleményt képes kinyilvánítani.”

A határozatot az egyik holland, európai néppárti képviselő jegyezte. Az ET közgyűlése súlyos aggályokat fogalmazott meg benne azzal kapcsolatban, ahogyan a máltai hatóságok a nyomozást végzik, és követelte, hogy három hónapon belül kezdeményezzenek egy független vizsgálatot az ügyben. A képviselők emlékeztettek rá, hogy Máltán sorban törtek ki jelentős botrányok az elmúlt években, amelyeknek a felderítését akadályozta, hogy a gyanúba keveredett személyek a máltai miniszterelnök különleges védelmét élvezhették.

„A máltai jogállamot súlyosan aláássa, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere nem működik megfelelően” – mondta ki a közgyűlés, és felszólította Máltát, hogy teljes egészében hajtsa végre az igazságszolgáltatást és a korrupció elleni harcot erősítő reformokat. Két másik Európa tanácsi szerv, az alkotmányos ügyekkel foglalkozó Velencei Bizottság és a korrupció elleni harcot előmozdító GRECO már több ajánlást is tett a szigetországnak az elmúlt években. Külön kiemelték, hogy a máltai főügyész hivatalának a működése is kívánnivalókat hagy maga után.

A Fidesz-KDNP korábban az EP-ben is ellene volt egy máltai vizsgálatnak

Korábban az Európai Parlament is foglalkozott az üggyel: egy márciusi állásfoglalásban felhívták „Málta kormányát, hogy haladéktalanul kezdjen teljes körű és független vizsgálatot Daphne Caruana Galizia gyilkossága ügyében, külön hangsúlyt helyezve az eset megtörténtét lehetővé tevő körülményekre, valamint azokra az intézkedésekre, amelyek garantálhatják, hogy ilyen gyilkosság többé ne fordulhasson elő”, és kérte az uniós intézményeket és tagállamokat is, hogy kezdeményezzenek független nemzetközi nyilvános vizsgálatot.

A márciusi szavazáson részt vevő 8 Fidesz-KDNP-s képviselő akkor is az állásfoglalás ellen szavazott.

Emberek tartják kezükben Daphne Caruana Galizia képét, a máltai Szent Ferenc templomban tartott megemlékezés után 2018. április 16-án
Emberek tartják kezükben Daphne Caruana Galizia képét, a máltai Szent Ferenc templomban tartott megemlékezés után 2018. április 16-án
Fotó: Matthew Mirabelli / AFP

A miniszterelnök offshore számláira bukkant a meggyilkolt újságíró

Daphne Caruana Galizia az egyik legismertebb oknyomozó újságíró volt Máltán. Többek között azt derítette ki, hogy a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat és felesége egy panamai bankszámlán keresztül részesült abból az azerbajdzsáni korrupciós alapból, ami egész Európában kenőpénzeket folyósított. 2017 októberében gyilkolták meg: az 53 éves újságírónő épp Málta északi részén található Bidnija falu közelében autózott, amikor gépkocsija felrobbant. A valószínűleg a gyilkosság mögött álló kört tavaly novemberben azonosították

Mi az Európa Tanács?

Az Európa Tanács egy 1949 óta működő nemzetközi szervezet. Régebbi, mint az Európai Unió, és attól teljesen független. 47 európai ország a tagja, megtalálható köztük az összes EU-s tagállam is. Az a feladata, hogy nemzetközi szerződéseken keresztül védje a szólásszabadságot, a sajtószabadságot, a gyülekezési szabadságot, a jogegyenlőséget és a kisebbségek jogait. Segíti a tagállamait a korrupció és a terrorizmus ellen harcban és a szükséges bírósági reformok végrehajtásában. Alkotmányjogi szakértőkből álló csoportja, a Velencei Bizottság jogi tanácsokkal segít országokat az egész világon.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésébe a tagországok nemzeti parlamentjei küldenek képviselőket. A közgyűlés évente négyszer ül össze, hogy megvitassa az aktuális európai ügyeket, amellyekel az Európa Tanács foglalkozik.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport