Weber tisztességes értékelést kért Trócsányinak

2019.09.17. 16:06 Módosítva: 2019.09.17. 18:59
Az Európai Néppárt is alaposan mérlegelni fogja, hogy a magyar biztosjelölt alkalmas-e a posztra. Ezt várja el mindenkitől a frakcióvezető, aki többek között éppen Orbán miatt nem lehetett az Európai Bizottság új elnöke.

„Korrekt értékelést kérek a magyar biztosjelöltnek" – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője kedden a strasbourgi plenáris ülés alatt tartott sajtótájékoztatóján. Trócsányi Lászlónak, az uniós szomszédság- és bővítéspolitikai portfólió várományosának „meg kell adnunk a lehetőséget, hogy bizonyítson."

„A következő Európai Bizottságnak lesz fideszes tagja. Nem lehet elkerülni, hogy Orbán Viktor küldjön valakit, mert joga van hozzá"

– magyarázta Weber, aki azt is elmondta, hogy Trócsányi „nem Fidesz-tag, igazságügyi minisztersége idején saját elhatározásából ismertette a Velencei Bizottsággal az ügyeket", és az Európai Tanács alkotmányjogászokból álló testületének „maga is tagja volt tíz évig."

A Néppárt frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy „különleges a kapcsolatuk a Fidesszel", mivel a magyar kormánypárt továbbra is fel van függesztve az Európai Néppárt összeurópai ernyőszervezetében, de az EP-frakciónak tagja. November 20-21-én tartják Zágrábban a tisztújító kongresszusokat, ahol „Orbán Viktor nem szólalhat fel, a Fidesznek pedig nem lesz szavazati joga."

Ettől függetlenül Weber fontosnak tartja, hogy Trócsányit az európai parlamenti meghallgatásokon tisztességesen ítéljék meg, és bizonyíthassa, hogy valóban ért a neki szánt szakterülethez. „Az én pártom is korrektül fogja őt elbírálni, nincs előre bekészített igen vagy nem válasz" – szögezte le.

Weber kiállása Trócsányi mellett különösen nemes gesztus annak fényében, hogy 

Orbán Viktor nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ne a Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje lehessen a Bizottság korábbi elnöke.

Webert az EP-választási kampányban alkalmatlannak nevezte, aki megsértette a magyarokat. Júliusban a néppárti frakcióülésen Weber nyíltan meg is vádolta a magyar miniszterelnököt azzal, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel karöltve megbuktatták a Spitzenkandidat-rendszert.