Ügyvédi irodája és a kormánymegrendelések miatt kell magyarázkodnia Trócsányinak Brüsszelben

2019.09.25. 21:23
Továbbra is inog Trócsányi László és Rovana Plumb biztosi kinevezése. Ha az anyagi érdekek összeférhetetlensége miatt az EP jogi szakbizottsága alkalmatlannak találja őket, a jövő hétre tervezett szakmai meghallgatásukat elnapolhatják.

Az ügyvédi irodájáról és a magyar kormányhoz fűződő anyagi szálakról kérdezik csütörtökön Trócsányi László biztosjelöltet az Európai Parlament jogi szakbizottságában (JURI). Rovana Plumb sem győzte még meg a jogi szakbizottságot arról, hogy alkalmas uniós biztosnak. A román biztosjelöltnek arról kell számot adnia, miért nem említette meg EP-nek küldött vagyonosodási nyilatkozatában, hogy összesen majdnem 1 millió euró (330 millió forint) kölcsönt kapott. Ha a szakbizottság megállapítja, hogy a politikusok anyagi összeférhetetlenség miatt nem alkalmasak uniós biztosnak, az október 1-jére és 2-ára kiírt meghallgatásokat elnapolhatják.

Az EP jogi szakbizottsága a felelős azért, hogy megvizsgálja: a leendő biztosok pozíciója és a háttere között nincs-e valamilyen lehetséges vagy tényleges összeférhetetlenség. Ehhez a biztosjelölteknek vagyonbevallást kellett kitölteniük. A szakbizottság kilenc másik jelölt nyilatkozatában is talált kisebb-nagyobb formai vagy tartalmi hibát. A mai ülésen az írásos és szóbeli magyarázatok után öt biztosjelölt kapott zöld utat. Emellett az osztrák Johannes Hahnnak a kifogásolt részvényeivel kapcsolatban ajánlásokat tettek, a lengyel Janusz Wojchiechowskitől pedig további tájékoztatást kértek, miután kiderült: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatot indított az egykori EP-képviselő ellen azzal a gyanúval, hogy visszaélt az utazási költségtérítésekkel.

Az EP jogi szakbizottságának szóvivője az EUrologusnak elmondta, hogy a biztosjelöltsége mellett hivatalosan még mindig EP-képviselő Trócsányi László szerda délután azért jelent meg a JURI ülésén, hogy Szájer József kollégáját helyettesítse a szavazásokban, ahol az összeférhetetlenségi vizsgálat mellett más napirendi pontok is szerepeltek.

Az EP-képviselők különböző szakbizottságokban lehetnek rendes és póttagok. Ha egy képviselő valamilyen okból nem tud megjelenni a bizottsági szavazásokon, akkor kereshet maga helyett egy bizottsági póttagot vagy a saját nemzeti delegációjából egy képviselőt. Hogy a maradék 11 fideszes EP-képviselő és az 5 néppárti JURI-póttag közül miért éppen Trócsányi Lászlót választotta Szájer helyettesítőnek arra az ülésre, ahol Trócsányi László összeférhetetlenségéről is szó volt, rejtély. Viszont egy német néppárti képviselő felvetette, hogy ha a jelölt már úgyis ott van, kérdezzenek tőle a kollégák.

A szerdai ülésen nem tudtak mindent megvitatni, ezért a jogi szakbizottság arra kérte Trócsányit és Plumbot, hogy csütörtökön is jöjjenek vissza, és válaszoljanak a kérdésekre. A JURI-nak péntekig kell döntést hoznia arról, hogy alkalmasnak tartja-e a biztosjelölteket a posztra. Ha megállapítják az összeférhetetlenséget, akkor először az Európai Parlament elnökét értesítik, aki felveszi a kapcsolatot az Európai Bizottság elnökével, és nagy valószínűséggel elhalasztják a jövő hétre tervezett szakmai meghallgatásokat. Ebben az esetben lehet, hogy a kormányok új biztost jelölnek a helyükre.

A szociáldemokrata frakcióban dolgozó forrásokból az EUrologus úgy értesült, hogy Viorica Dăncilă román miniszterelnök már hajlandó lenne a korrupciógyanúba keveredett Plumbot lecserélni,

mivel talált helyette egy jobb jelöltet: saját magát.