Megállapították a román biztosjelölt anyagi érdekeinek összeférhetetlenségét

2019.09.26. 12:10 Módosítva: 2019.09.26. 14:40
Könnyekkel küszködve védte magát a román biztosjelölt az EP jogi szakbizottságának meghallgatásán, de a hiteleiről adott magyarázat nem győzte meg a képviselőket. Javasolják Ursula von der Leyennek, hogy tegyen lépéseket.

Megállapította az Európai Parlament jogi szakbizottsága, hogy Rovana Plumb román biztosjelölt anyagi érdekei összeférhetetlenek az uniós biztosi pozícióval, ezért azt javasolják az Európai Bizottság leendő elnökének, Ursula von der Leyennek, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket - értesült az EUrologus. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a jövő szerdára tervezett meghallgatást elhalasztják. A döntés Von der Leyen leendő bizottsági elnök kezében van, de valószínűleg nemsokára új biztost jelöl helyette a román kormány.

Rovana Plumb
Rovana Plumb
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Nem tettem semmi rosszat, mindig is tiszteletben tartottam a törvényeket, és nincs mit rejtegetnem. Nagy családom van, ennyi. Nem vagyok gazdag ember

- nyilatkozta a könnyeivel küszködve Rovana Plumb román biztosjelölt az EUrologusnak, miután kijött az Európai Parlament jogi szakbizottságának meghallgatásáról.

Az EP jogi szakbizottsága felelős azért, hogy megvizsgálja: a leendő biztosok pozíciója és a háttere között nincs-e valamilyen összeférhetetlenség. Ehhez a biztosjelölteknek vagyonbevallást kellett kitölteniük. A magyar és a román biztosjelöltek nyilatkozatával kapcsolatban kérdések vetődtek fel, ezért hívta be a jogi szakbizottság. Csütörtökön délelőtt elsőként a közlekedési biztosi tárca várományosának számító Plumbot kérdezték az EP-képviselők.

A zárt ülés után adott rövid interjújában a román biztosjelölt elmondta: csak a két kérdéses hiteléről faggatták, de újabb dokumentumokat már nem adott be, mert már mindent nyilvánosságra hozott.

A Politico brüsszeli hírportál tegnap számolt be arról, hogy Plumb nem tüntette fel az EP-nek benyújtott vagyonnyilatkozatában, hogy 800 ezer euró értékben vett fel lakáshitelt, és további 800 000 lej (mai árfolyamon 170 ezer euró) hitelt vett fel, amellyel Szociáldemokrata Pártot támogatta.

Plumb azzal érvel, hogy az európai biztosjelöltek etikai kódexében nem szerepel, hogy fel kell tüntetni a magáncélú hiteleket, csak a román parlamentnek benyújtott vagyonnyilatkozatban kell szerepeltetni.

"Azért vettem fel kölcsönt, hogy az egész családom számára házat építsek. 2030-ig fut ki" - mondta az egyórás kérdezz-felelek után láthatóan feldúlt Plumb. A másik, 800 000 lej értékű hitelről pedig elmagyarázta, hogy a szociáldemokrata párt választási kampányára vette fel 2007-ben. "A román jog lehetővé teszi, hogy egy jelölt támogassa a pártot, és a kampányra hitelt vegyen fel. A választások után a párt visszafizeti a hitelt a jelöltnek az állami támogatásból." 

A jogi szakbizottság ülése után Manon Aubry francia szélsőbaloldali EP-képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta, „nemcsak a hitelek miatt döntött így a bizottság, egyéb, bonyolultabb tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy megállapítottuk az összeférhetetlenséget."