Orbán Párizsban: Magyarország egy klímabajnok, kedves elnök úr!

D MTI20191011007
2019.10.11. 16:07
Rómából, a Kereszténydemokrata Internacionálé elnökségi üléséről érkezett Párizsba Orbán Viktor, hogy találkozzon Emmanuel Macron francia elnökkel. A két politikus rövid sajtótájékoztatót tartott megbeszélésük előtt az Elysée-palota udvarán.

Az Orbán Viktorral folytatott munkaebéd előtt Emmanuel Macron kifejezte reményét, hogy őszinte és hasznos megbeszélésük lesz majd a magyar miniszterelnökkel, mert fontos és érzékeny időszakot él meg Európa. Macron azt mondta, hogy az unió egységéről, a menekültválságról, a brexitről és Kínáról is szót váltanak majd, de azt is hozzátette, tudja, hogy sok kérdésben nincsenek azonos állásponton Orbánnal.

Ehhez kapcsolódóan utalt arra is, hogy mindig szükséges a párbeszéd fenntartása és nem szabad elhallgatni a nézeteltéréseket. Marcon szerint ez azért is fontos, mert az EU egysége nagy kincs, és kijelentette: tévednek azok, akik azt gondolják, hogy a kis megosztottságokkal Európa erősebb lesz. „A mai Európa nagyobb szuverenitásra és nagyobb egységre szorul” – jelentette ki a francia elnök.

„Az ősz beszökött Párizsba” – idézte majdnem pontosan Orbán Viktor Ady Endre versének első sorát beszéde kezdetén, hozzátéve, megtiszteltetés ősszel meghívást kapni a francia fővárosba. „Engem leginkább az intellektuális érdeklődést hozott ide” – folytatta Orbán, mert Macront olyan vezetőnek tartja, aki visszahozta az intellektuális viták erejét az Unióba.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Emmanuel Macron francia államfő sajtónyilatkozatot tesznek Párizsban
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Emmanuel Macron francia államfő sajtónyilatkozatot tesznek Párizsban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs / MTI

Orbán Viktor – némiképp ellentmondva Macronnak – úgy fogalmazott, hogy most inkább arról akar beszélni tárgyalópartnerével, amiben egyetértenek, ilyen például az egység és az együttműködés. Orbán szerint a biztonsággal, a határvédelemmel, a közös európai haderővel kapcsolatos magyar és francia álláspont közel van egymáshoz. Orbán Viktor azt is kijelentette, hogy megpróbálja megértetni a francia elnökkel, miért olyan más a migráció kapcsán a magyar és a francia hozzáállás. A magyar kormányfő szerint ennek főbb okai az eltérő nyelv és az eltérő civilizációs hagyományok.

Orbán reméli, hogy az unió bővítéséről is sokat fognak beszélni, mert ez szerinte nagyon fontos a biztonság szempontjából. „Magyarország egy klímabajnok, kedves elnök úr!” – mondta még Macronnak Orbán, mert a karbonkibocsátási értékek alapján Magyarország Európa első harmadában található. Hozzátette: meg akarjuk találni az egyensúlyt a versenyképesség és a klímaharc között.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) munkaebéden látja vendégül Emmanuel Macron francia államfő Párizsban, az Elysée-palotában 2019. október 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs